Stortalentet Sander Aagard-Michelsen fra Siggerud er allerede en erfaren motocrossfører. Under NM i fjor vant 14-åringen sølv, og nå vekker han oppsikt i det åpne nederlandske mesterskapet.

Aagard-Michelsen har akkurat kommet hjem fra Axel-banen i Nederland, hvor han gjorde en respektabel innsats under den tredje runden i det åpne nederlandske mesterskapet, som er et viktig utstillingsvindu for unge motocrosstalenter.
Han er likevel ikke helt fornøyd med fjerdeplassen.
– Litt surt å havne utenfor pallen, men man kan ha dårlige dager, sier han.

Med en førsteplass og en tredjeplass i de to foregående rundene ligger stortalentet likevel godt an til en pallplassering sammenlagt.
– Jeg må være topp fem de siste tre løpene for å ende på pallen, det er mitt mål. Det bør gå bra så lenge jeg ikke tryner eller noe sånt. Jeg er kjempefornøyd med andreplassen så langt.

Til topps uten flagg
Aagard-Michelsen  gikk helt til topps i første runde i Emmen i mars, og det  var ikke bare han som ble overrasket over topplasseringen. Arrangøren hadde rett og slett ikke tatt høyde for at en nordmann skulle ende på pallen, og det norske flagget glimret med sitt fravær under premieutdelingen.
– Jeg syntes det var litt dumt at de ikke hadde flagg, men da jeg kom på tredjeplass i den andre runden i Mill var det norske flagget heldigvis på plass, forteller han.

Startet karrieren i pappas garasje
Gutten fra Siggerud var ikke mer enn fire år da han fikk sin første motorsykkel.
– Sønnen til pappas kompis skulle selge en sykkel. Vi endte opp med å kjøpe den, og hver helg siden kjørte jeg i garasjen på jobben til pappa. Det er ikke få timer jeg har kjørt i den garasjen, sier Aagard-Michelsen.
Målet til stortalentet er å få plass på et VM-lag og tjene penger på sporten, men først må han gjøre ferdig skolen.
– Jeg har en avtale med skolen og får utdelt arbeidsplanen på forhånd, så må jeg sørge for å komme meg gjennom den. Heldigvis er det ikke så mye lekser utover det. På vinteren følger jeg stort sett skolen som normalt, men under vår og sommer er jeg en del borte. Men lærerne er greie og gir meg fri så lenge jeg følger planen.
Aagard-Michelsen mener han kunne begynt å kjøre proft allerede i fjor, men er fast bestemt på å gjøre ferdig skolen først.
– Det kommer et liv etter dette eventyret også, sier unggutten.

Nå er planen å gå tiende klasse på NTGU i Bærum.
– Treneren min, Kristen Vangsbakken, jobber som lærer på videregående. Hvis jeg kommer inn vil jeg få mulighet til å trene i skoletida og bli med klassens hans på treningsturer. Det hadde vært helt topp.

Anbefaler motocross
At Aagard-Michelsen driver med motocross kan han takke pappa for.
– Uten han hadde jeg neppe drevet med dette. Han er en tålmodig kar som stiller opp for meg hele tida og betaler alt. Mamma hjelper til hun også, men ikke så mye som pappa, som skrur i tillegg.
– Hva er det beste tipset du har til andre barn- og unge som ønsker å prøve motocross?
– Kom på besøk til klubben min, Enebakk Motorsportklubb. Vi har egne prøvedager hvor man kan låne sykler og utstyr. Da kommer det ofte mange nye ansikter, og det er en fin anledning til å sjekke om det er noe for deg. Det er også flere jenter som prøver seg, i Europa har de egne jenteklasser og det er veldig bra for miljøet, sier den sympatiske unggutten, før han gjør seg klar for nok en treningsrunde i Lier.

Foto: Anita Weng

[adrotate banner=»1″]