UNIK: Han er født med en sjelden blodsykdom, men det hindrer ikke Emil Folk fra å være en av landets beste bilcrossførere.

UNIK: Han er født med en sjelden blodsykdom, men det hindrer ikke Emil Folk fra å være en av landets beste bilcrossførere.

Emil Folvik er en ambisiøs og dyktig bilcrossfører, men lider av en alvorlig lidelse som gjør han helt avhengig av blodoverføringer.

For fem år siden fortalte Racing historien om den gang 17-år gamle Emil Folviks dramatiske sykdom og ikke minst interesse for bilcross. Folviks egen kropp er ikke i stand til å produsere røde blodlegemer. Derfor faller blodprosenten drastisk hvis han ikke jevnlig får tilført nytt blod. Av den grunn må orkdalingen hver andre eller tredje uke på St. Olavs Hospital for påfylling.
Diagnosen heter Diamond-Blackfans anemi. Da Folvik ble født hadde rundt hundre mennesker på verdensbasis sykdommen. Etter hvert forsto leger og foreldre at gutten hadde utviklet den alvorligste graden av sykdommen, noe som Folvik trolig er alene om i landet. Det betød hyppige møter med norske helsevesen, og ikke minst ulike medisiner som bidrar til å gi han et fullverdig liv. Tilførselen av røde blodlegemer på St. Olavs Hospital er helt avgjørende for eksistensen.
– Helsen er det ingenting i veien med. Jeg kjører bilcross, arbeider som anleggsmaskinfører og bor hjemme hos mamma og pappa, smiler gutten fra Orkdal i Sør-Trøndelag.

Har beinskjørhet
En bivirkning av sykdommen er beinskjørhet, og Folvik slet for fem år siden med smerter i kroppen etter bilcrossløpene.
– Kroppen er blitt sterkere, og nå kjenner jeg ingenting. Jeg har vokst av meg smertene, sier han.
Da Folvik sto frem i Adresseavisen og Racing i 2009, visste nesten ingen, med unntak av den nærmeste familie, om hans lidelse.
– Oppslagene førte bare positive ting med seg. Jeg fikk mange hyggelige tilbakemeldinger i ettertid fra folk som kjente meg igjen, og alle satte pris på at jeg var åpen om sykdommen, sier 22-åringen.

NESTEN: Emil Folvik punkterte i B-finalen på Lånkebanen, og mistet muligheten til å kjempe om seieren i a-finalen.

NESTEN: Emil Folvik punkterte i B-finalen på Lånkebanen, og mistet muligheten til å kjempe om seieren i a-finalen.

Punkterte i B-finalen
Under et bilcrosstevne på Lånkebanen nylig, var Folvik på forhånd en av favorittene, og han kjørte bra. De to første kvalifiseringsomgangene vant orkdalingen, og i den tredje kjørte bilcrossentusiasten inn til andreplass. Dessverre for Folvik var det flere andre førere som oppnådde samme eller bedre poengsum. Det endte med B-finale, og punktering på tredje runde som førte han ned på en 10. plass.
– Det kunne gått bedre, men sånn er det. I fjor oppnådde jeg a-finale i syv av de ti løpene jeg stilte opp. Nå får jeg en ny sjanse allerede 24. og 25. mai på Hitra. Der er målet å kvalifisere meg til landsfinalen ved å bli blant de seks beste.
Det viktigste på Lånkebanen var likevel å komme i gang med sesongen.
– Jeg har ventet siden i oktober med å kjøre. Ventetiden har vært lang, og det var deilig å starte igjen. På planen står syv løp jeg skal delta på denne sesongen, men det kan bli flere.

Kjører landskamp
Etter kvalifiseringsløpet på Hitra, kjører Folvik landskampen mellom Norge og Sverige 7. og 8. juni på Momarken.
– Jeg fikk en invitasjon til å kjøre landskampen etter at jeg ble nummer to på frontmesterskapet på Gardermoen i fjor. Landskampen ser jeg virkelig frem til, men det blir tøft å hevde seg i kamp med over 300 konkurrenter.

Tekst og foto: Frank Skaufel