Marius Bermingrud
Motorsportgren: Bilcross og rallycross Bosted: Vestfossen Alder: 16 år Klubb: KNA Eiker Yrke: Skoleelev på videregående skole Største opplevelse på motorbanen: Seieren i Juniorlandsfinalen i Vikedal i år og seieren i NM-runden i rallycross i Grenland

Marius Bermingrud fra Vestfossen i Buskerud er bare 16 år gammel, og har enda et par år igjen som junior. Han forteller at seieren i årets juniorlandsfinale i Vikedal var ganske uventet for hans del. – Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt at jeg skulle vinne. Det trodde jeg satt veldig langt inne, forteller han.

MYE UFLAKS

Bilcross-mesteren fra Vestfossen forteller at han har vært plaget med mye uflaks i årets sesong, og at det også var tilfellet i de innledende rundene av arrangementet i Vikedal. Bilen fusket og gikk ikke som den skulle. Etter hvert fant imidlertid teamet hans ut hva som var i veien, og da fungerte bilen bedre – helt til drivakselen røk i tredje omgang. Marius greide likevel å kvalifisere seg til C-finalen, og derfra kjørte han seg opp, trinn for trinn, og endte til slutt i A-finalen. Han synes han var heldig med været den dagen. Det regnet og banen var våt, men slike forhold passer ham veldig godt.

Marius Bermingrud har kjørt bilcross i to sesonger, men begynte med gokart allerede da han var syv. Her ser vi ham i aksjon under fjorårets frontmesterskap, som han vant.

– Hvis det ikke hadde vært for regnværet, ville det vært mye vanskeligere å hevde seg på grunn av mangel på hestekrefter, sier han til Racing. Det er ikke første året Marius kjører i juniorlandsfinalen. Han var med i fjor også, men da gikk det ikke like bra. Der hadde han igjen litt uflaks, og møtte A-finalister i hvert eneste heat. Dermed nådde han ikke opp til A-finalen selv. I tillegg til bilcross, har han i år også satset på juniorklassen i rallycross. Der har han også vært forfulgt av en del uhell, men vant NM-runden i Grenland – noe som ga ham en god del poeng og han ligger derfor i skrivende stund på en fin fjerdeplass, kun ett poeng unna tredjeplassen i sammendraget. SJEKK!

VIDERE SATSING

Motorsportentusiasten fra Buskerud forteller at dette er hans andre sesong i bilcross. Han begynte med motorsport allerede da han var syv år gammel. Den gang kjørte han gokart i Cadetti-klassen. Bilcross-mesteren fra Vestfossen ser fordelen med å ha noen års erfaring fra karting. Det handler mye om sporvalg og teknikk, og Marius tror han fikk en god del av det grunnleggende på dette området gjennom gokart-satsingen. Nå er han 16 år, og fyller 17 i desember. Dermed regner han med å kjøre i juniorklassene i bilcross og rallycross enda et par år. Allerede neste år håper han likevel å kunne kjøre i landsfinalen for seniorer.

– Det er i alle fall et mål for neste sesong, sier han. Neste år kjøres juniorlandsfinalen på Gol, og hvis han greier å komme seg i A-finalen, vil han få muligheten til å kjøre Landsfinalen for seniorer. I år var han ikke gammel nok til å få den muligheten, men det er han altså i 2016. I tillegg satser han også på å stille opp i frontmesterskapet og NM i juniorcross. Frontmester er han faktisk fra før, og han vant fjorårets mesterskap i sin klasse. – Jeg håper å kunne kjøre mest mulig bil, det er det som er morsomt, sier unnggutten som i år har fått kjørt 10 løp.

Marius Bermingrud fra Vestfosen er årets vinner av Juniorlandsfinalen i bilcross. Samtidig har han gjort det skarpt i rallycross.

INGEN FRITIDSPROBLEMER

Den unge motorsportutøveren forteller at han på ingen måte er plaget av fritidsproblemer. Til daglig går han på Saggrenda videregående skole i Kongsberg og utdanner seg til tømrer. Det er nemlig ikke bare bil som står i hodet på unggutten fra Vestfossen. Han forteller at han alltid har vært interessert i faget og har hatt lyst til å utdanne seg i den retningen. Skolen tar mye tid, men når han har en ledig stund og verken har lekser å jobbe med eller løp å forberede seg til, så arbeider han ofte på XL-bygg i Vestfossen. Om sommeren får han ikke så mye tid til å være der, men det prøver han å kompensere for om vinteren. I sesongen går helgene stort sett med til løp eller forberedelser. Mye av skruingen på bilen tar han selv sammen med sin bestefar. Den tar mye tid, og Marius befinner seg i garasjen nesten hver eneste dag. Marius kommer fra en særdeles motorsportinteressert familie og han har hele familien med seg i satsingen sin. Onkelen hans er ingen ringere enn Morten Bermingrud, og Marius har derfor blitt tatt med på løp fra han var liten.

GODE SPONSORER

Han innrømmer at det ikke er en helt billig sport han har engasjert seg i. – Det koster mye penger å være med, men jeg har gode sponsorer. Uten dem hadde det ikke vært mulig å satse slik, sier han. Selv om han med familiens hjelp tar mye selv, så er det fortsatt snakk om store utgifter. Han har med vilje ikke lagt lista altfor høyt når det gjelder bil. Mens mange av konkurrentene bygger kostbare løpsbiler, stiller han stort sett til start med rimelige biler. Marius er veldig bevisst på at han ikke skal «kjøpe» seg til seier, og mener selve kjøringen er vel så viktig som selve bilen.