Det har gått slag i slag siden 2008. Med unntak av 2010- sesongen er det blitt gull, gull og atter gull. Totalt 14 kan vi telle, seks i rallycross og åtte i bakkeløp. Supernasjonalkongen Stian Haugan avsluttet 2016-sesongen med gull i bakkeløps-NM. Begrepet «legge opp», tar han ikke i sin munn, men han ser ikke muligheten til å satse like helhjertet som han har gjort nå i 19 år. Bilen skal uansett ikke selges med det første.

– Jeg har drevet en slags nedtrapping i år, hvor jeg kun hadde tenkt å kjøre bakkeløp. Ettersom det var et langt opphold i kalenderen, måtte jeg bruke rallycrossen som en  slags kjøretrening, sier Haugan, som siden 2008 har vært kjent for høy fart, fair og stabil kjøring i sin trofaste Citroën Xsara i den råeste Supernasjonal-klassen.

 

MISTET JOBBEN

Men nå skjer det også såpass mange saker og ting på hjemmebane, at Haugan egentlig ikke finner noen grunn til å forsvare ny gullsatsing. Og hva er egentlig poenget, når du har 14 gullmedaljer og bøttevis med pokaler og kranser liggende hjemme? – Arbeidsplassen min måtte si opp 42 ansatte. Pr. i dag har ikke jeg noen fast jobb. Arbeidet har passet rallycrossatsingen som hånd i hanske, og jeg kan ikke forvente å finne en ny jobb som passer like godt.

I tillegg begynner faren min å bli dårligere og dårligere, og han har vært med meg i dette gamet i mange år. Samtidig har jeg også tre barn, hvor to av dem på snart åtte og ti år, og kanskje ønsker de selv å begynne med motorsport. Det hadde vært morsomt det også, men det skal de i så fall få bestemme selv, oppsummerer Haugan.

STOLT AV KARRIEREN

En tøffere tilværelse til tross, 39-åringen er like blid, jovial og sympatisk, og kan se tilbake på en lysende rallycrosskarriere. – Folk spør om jeg ikke blir trist av å trappe ned. Men kjære vene, jeg har 14 NMgull, og har så mange opplevelser og minner. Nå jeg kommer på gamlehjemmet, vil jeg aldri gå tom for historier å fortelle, smiler Haugan.

Sammen med sin Citroen Xsara, har Stian Haugan tatt plenty med NM-gull i både rallycross og bakkeløp. Nå er det imidlertid slutt med gullsatsingen, men telemarkingen bedyrer at bilen ikke selges med det første. FOTOS: SIMEN NÆSS HAGEN

NESTEN 9 AV 10 LØP PÅ PALLEN

Vi kan ramse opp karrieren kjapt: Medaljene begynte å sankes inn på starten av 2000-tallet, med to sølv i 2001 og 2002, og bronse i 2003. I 2004 og deler av 2005-sesongen slet han med en smått med en alvorlig magesykdom, men kjørte likevel uten at dette var spesielt heldig og optimalt. I 2007 oppdaget han Xsaraen som han nå er blitt kjent for. Han solgte S40-en, leide Xsaraen ut 2007-sesongen, og bygde den til sin egen fra 2008-sesongen. Etter det er historien klokkeklar og gyllen: Gull hvert eneste år (med unntak av 2010), og seks av  sesongene var også dobbeltseire både i bakkeløp og rallycross.

– Det er mye jeg kan slå meg på brystet av. Jeg telte 47 pallplasseringer på de 54 første løpene med denne bilen. Alle brikker var rett og slett på plass. Jeg har klart det jeg kan klare, og har ikke mer jeg må bevise, konkluderer Haugan. Den taleføre og populære telemarkingen har alltid vært en å måle seg mot for konkurrentene, og en man gjerne slo av en prat med. For rallycross-Norge er det liten tvil om at Haugan blir savnet. Det er bare å ønske Stian Haugan lykke til med livet utenfor NM-sirkuset.