– Jeg skulle egentlig være med pappa for at han skulle motta en pris på vegne av NMK Modum og Sigdal. Plutselig begynte de på scenen å snakke om ei jente som hadde kjørt ungdomsklassen i rally, og da skjønte jeg det måtte være meg, smiler Thea Turvoll Lien.

Norges Idrettsforbunds vandrepokal er en stor anerkjennelse. I juryenes begrunnelse het det : «Thea Turvoll Lien kjører mange løp, både i bilcross og rally, og er et godt forbilde som menneske og jente innen motorsporten. Hun er symbolet på ei frisk og sprek jente som følger sine mål, er ikke redd for utfordringer og er eneste jente pr. i dag i ungdomsklassen rally.» – Det var veldig stas å bli satt pris på, sier hun.

Thea Turvoll Lien har bestemt seg for å satse på rally, og her ser vi henne under NM-runden i Rally Hedemarken. FOTO: JOHANNES ERICSSON

STARTET SOM KARTLESER

Thea Turvoll Lien drev med langrenn helt frem til for et par år siden. Hun deltok mest på lokale løp, og ble blant annet nummer fem under kretsmesterskapet for noen år siden på 10 kilometer klassisk. Etter at hun la staver og ski på hylla, har motorsport overtatt som hobby.

– Jeg startet som kartleser for pappa (Tom Kristian Lien) i rally, men i år fylte jeg 16 år og kunne kjøre selv. Dermed begynte hun med rallykjøring i ungdomsklassen, men det ble en heller ensom opplevelse.

– Ofte var det bare meg i ungdomsklassen, men jeg kunne sammenligne mine tider mot meg selv, ettersom vi kjører samme etapper to ganger, og de som kjørte som debutanter, sier hun. Motorsportsentusiasten innrømmer at det er stor forskjell på å være kartleser for far og kjøre selv.

– Jeg må være fokusert hele tiden og høre på notene. Pappa var kartleser for meg under to sprintrally, som vi deltok på, mens Daniel Monteiro hjalp meg under de to NMrundene vi kjørte, sier Turvoll Lien, som også har kjørt noen lokale løp i bilcross.

Thea Turvoll Lien håper flere jenter vil begynne med rally. FOTO: PRIVAT

SATSER PÅ NM

Likevel er det rally hun satser mest på. – I 2017 er målet å kjøre alle NM-rundene i ungdomsklassen, så får vi ser hvordan det går. Jeg håper og tror at vi blir flere deltagere neste år. Det hadde vært gøy, sier hun. Turvoll Lien oppfordrer også flere jenter til å prøve seg. – Det er bare å prøve. Rally er moro, og ikke noe å farlig. Dessuten er det fin kjøretrening, sier motorsportstalentet, som går første året med studiespesialisering på videregående skole.