Vilde Lindum Fjulsrud (20) fra Vikersund har i alle år drømt om å kjøre en ordentlig bil på bane. I år blir det en realitet, i klasse 1 i rallycross med en Citroën Saxo, tidligere kjørt av Roger Karlsen. FOTOS: SIMEN NÆSS HAGEN

Hjemme i garasjen i Vikersund står en Citroën Saxo S1600, klappet og klar til en ny eier. Tidligere kjørt av Roger Karlsen fra Drammen, men nå er den overlevert til ei bilsportjente fra Buskerud som får oppfylt en drøm hun har hatt i mange år. Å kjøre rallycross.

– Det er en hissig liten sak dette. Jeg kjenner at jeg trenger litt kjøretrening nå, sier Vilde Lindum Fjulsrud, som så vidt har sluppet clutchen på bilen når vi møter henne.

Saxoen er kanskje gammel i karosseriet, men hun har fått forsikringer om at bilen er fullt ut konkurransedyktig i klasse 1.Når sesongen drar seg til utover våren, er det både rallycross og bakkeløp som står på kalenderen.

 

TIDLIGERE KARTLESER

Men Lindum Fjulsrud begrenser ambisjonene for å unngå press og forventninger, selv om hun har bitt godt fra seg i gokart, som hun har kjørt siden hun var 13 år.

– Drømmen har hele tiden vært å få kjørt bil. Men det står på pengene også. Uansett, skal man satse i gokart, eller hva annet man satser ordentlig på, så koster det også penger.

– Hvilke erfaringer har du i bil?

– Ikke mye. Jeg har vært kartleser, og også prøvd rallybil ute på isen. Jeg begynte å få dreisen, men det var bakhjulsdrift. Dessuten kan det ikke helt sammenliknes med rallycross, erkjenner 20-åringen.

 

IKKE REDD FOR SMELL

Lindum Fjulsrud, som er datter av ikke ukjente Sverre Fjulsrud, har fått til en god avtale med Roger Karlsen. Ikke bare har hun kjøpt bilen hans, men det fulgte også en hel del med.

– Blant annet 20 felger og en komplett dele bil. Det begynner å bli trangt i servicebilen nå. Før har vi bare trengt å henge gokarten opp på veggen, sier jenta som i alle år har representert NMK Modum og Sigdal.

– Så du tåler et rundkast?

– Jada, og man må regne med at slikt fort kan skje. Du kan ikke være redd for at ting kan bli ødelagt når man driver med motorsport. Da kan du like gjerne gi deg. Alt man driver med koster penger.

 

DEBUTERER PÅ HJEMMEBANE

Bilen ble kjøpt før jul i fjor, men Lindum Fjulsrud rakk ingen ordentlig test da snøfallet kom i større doser enn forventet. Nå må hun vente hele vinteren før hun kan kjøre den ordentlig. Fullt forståelig er hun noe utålmodig.

– Første test blir kanskje i april, men vi ser om vi kan dra til Danmark å prøve og teste litt tidligere, sier hun. I konkurransesammenheng får Lindum Fjulsrud litt av en ilddåp. I bakkeløp på hjemmebane, bare noen få kilometer fra der hun bor. Bakkeløpet i Vikersundbakken er blitt en god tradisjon de siste årene, og familien Fjulsrud er også ildsjeler i støtteapparatet rundt løpet. Men nå vil Lindum Fjulsrud stå på startstreken.

– I fjor var jeg litt sånn småirritert. Jeg hadde ingen bil å kjøre med, og var med og hjalp til i sekretariatet og slikt, men aller helst vil man kjøre sjøl. Nå blir første løpet mitt nettopp her, sier hun, tydelig spent på hva som er i vente. Glad er hun for at det er med sin egen bil. Hun fikk tilbudet om å låne en bil, men vet ikke om hun ville takket ja.

– Det er noe med at du først tør å satse ordentlig om du har en egen bil. Det tør man nok ikke i en lånt bil. Jeg håper i alle fall at vi får til en trening opp bakken fre dagen før løpet. Det kan være godt å ha med seg, sier Lindum Fjulsrud.