Elias Ishoel fra Oppdal reiste over til USA som 16-åring for å bli snøscooterstjerne. Allerede samme vinter kjørte han inn til andreplass sammenlagt i Icok-serien.

Tekst: Frank Skaufel

For noen uker siden satte 18-åringen kursen over til USA for å ta fatt på sin tredje sesong i en sportsgren som samler titusenvis av tilskuere.

– Det kommer mellom 15.000 og 50.000 tilskuere til løpene, og forholdene er ganske annerledes enn her hjemme, sier Ishoel. Racing snakket med Elias Ishoel noen dager før han og foreldrene Barbro og Hans Petter fløy over til Minnesota, hvor teamet Warnet Racing har sin base. Her disponerer familien en egen leilighet.

– Da jeg dro over for to år siden, skulle jeg egentlig kun kjøre fire løp på to helger. Jeg vant to av konkurransene, og fikk kontrakt med teamet.

Så bra gjorde Ishoel det på banene i USA, at han endte opp med å bli nummer to sammenlagt i sin debutsesong.

– Det gikk litt opp og ned det første året, men jeg kapret noen pallplasser og vant enkelte løp.

Elias Ishoel har rukket å bli en stor stjerne i USA. Foto: Gary Walton

UTE MED SKADE
I fjor vant Ishoel det første løpet, men dagen etter knakk han beinet.

– Jeg måtte stå over noen løp. Skaden plaget meg senere i sesongen. Likevel vant jeg ni av de ti siste konkurransene. Skaden bidro til at jeg ikke kom høyere enn nummer
tre sammenlagt. De to første sesongene konkurrerte Ishoel i Pro Stock-klassen. I år flytter han over til gromklassen, Pro Open. Her er scooterne kraftigere og konkurransen mye tøffere.

– Forskjellen mellom scooterne er at i Pro Open er motorene trimmet. Det river mye mer i akselrasjonen enn for eksempel en motocrossykkel, og jeg vil nok bruke litt tid på å lære den nye scooteren å kjenne.

Warnet Racing er stolte over Elias Ishoel (midten bak) og hans prestasjoner.

FINALEHÅP
Ishoel startet sesongen i Duluth helgen 26.- og 27. november, etter at Racing gikk i trykken.
I løpet av åtte helger og 17 konkurranser skal oppdalingen konkurrere med langt mer rutinerte ringrever enn han selv. Chicago, Wisconsin, New York, Dakota og Minnesota er noen av stedene han skal konkurrere i vinter.

– Jeg tar ett løp av gangen, og har som mål å komme blant de ti beste som får kjøre finaler. I Pro Open er det mange flere som kan hevde seg i hver konkurranse. Nivået er høyt, sier han.

I år skal Elias Ishoel konkurrere i gromklassen Pro Open.

LEVER DRØMMEN
Å komme fra Midtnorskcupen og NM-runder i Norge til USA og fabrikksteamet til Ski- Doo er en stor omveltning. Ishoel har taklet endringene svært så bra, og han innrømmer at han er privilegert.

– I USA er motorsport stort, og scootercross er populært. Teamet er profesjonelt, og jeg får en grei lønn av teamet ut fra prestasjoner med en grunnlønn i bunnen. Jeg kan tjene godt, hvis jeg gjør det bra. Det er en drøm å kjøre proff i USA, sier han. Ishoel har allerede fått tilbud om å flytte over permanent.

– Jeg setter pris på å være i Oppdal, og jeg får gjort like godt treningsarbeid hjemme som i USA. Derfor kommer jeg inntil videre til å være store deler av året hjemme. I fjor vant Elias Ishoel NMKs sportspris. Det satte scootercrosstalentet pris på.

– Det er artig at andre verdsetter det man holder på med. Jeg satte stor pris på utmerkelsen, sier Ishoel.

I tillegg til motorsportskarrieren er Elias Ishoel i ferd med å gjennomføre læretiden i byggfag.