Madelen Sagmo fra Svelgen er 10 år og lider av den sjeldne ledd- og muskelsykdommen arthrogryposis multiplex congenita(AMC). Hun begynte med dragracing ettersom hun ikke kan bedrive sportslige sysler som sine jevnaldringer.

Tekst: Frank Skaufel Foto: Linda-Merethe Gare

Tiåringen fra Svelgen i Bremanger kommune i Sogn- og Fjordane sier:
– Dragracing er svært viktig for meg og er min medisin. På grunn av sykdommen er det ikke så mye annet jeg kan holde på med, og jeg synes dessuten at dragracing er kjempegøy.

Madelen Sagmo er ei tøff jente. Hun vet at sykdommen AMC begrenser hennes hverdag. Leddene i kroppen er bøyde og krommet, og Sagmo har svært lite muskelmasse noe som gjør at hun er lite bevegelig og raskt får smerter og betennelser i kroppen ved for mye aktivitet.

PRØVDE DRILL
Sagmo forsøkte seg på drilling, men ettersom hun har problemer med å gripe valgte hun selv å slutte etter et halvt års tid.

En kjenning av familien mente at datteren burde forsøke seg på dragracing. Der kunne hun hevde seg på lik linje med andre jevnaldringer, uten at Sagmo skulle få smerter og problemer i etterkant.

– Stine og jeg fikk i bryllupspresang fra Henning Kalsvik, sjef for Eyeball Enginering Non Safari Dragrace Team i Bremanger, og Glenn Ove Eldstad komplette kjøreklær til Madelen. Da var veien kort til annonsene på Nitroz der vi fant den gule juniordragsteren til Andreas Frog til salgs, forteller pappa Mikael Sagmo.

Svelgen i Bremanger er ikke hjertet i norsk dragracing, men med ivrige lokale ildsjeler som mente at Madelen Sagmo kunne lykkes med fire hjul og ratt, ble ting enklere for familien.

Madelen har et mål om en dag å bli landets beste i dragracing. Foto: Privat

11. PLASS I NM
I 2014 tok Sagmo lisensen, og i 2015 og 2016 har hun kjørt full NM-runde. I år endte hun på 11. plass i NM i klassen Junior stock.

– Jeg har vunnet ett løp i Street Legal, men ellers er jeg blitt slått ut tidlig. Det har ikke så mye å si, og jeg blir ikke lei meg når jeg ikke lykkes, sier hun.

Likevel er det på mange måter Madelen Sagmo som er vinneren. Det å konkurrere på like fot med andre betyr mye. Hennes vei til startflata har vært mye lengre enn for de aller fleste.

– Vi holdt på å miste Madelen da hun var liten. Hun gjennomgikk utallige operasjoner, og holdt på å gi opp. Da Madelen var to år, veide hun syv kilo. I halvannet år måtte vi gi Madelen sondemat, forteller pappa Mikael Sagmo.

VENNER OVERALT
Heldigvis gikk alt bra til slutt, men fortsatt må ungjenta slite seg gjennom hverdagen med en sykdom som lager utfordringer. I dag veier Sagmo 22 kilo, men det hindrer henne ikke fra å delta i en av de tøffeste motorsportsøvelsene.

– Jeg er ikke redd i det hele tatt. Jeg er den eneste i Sogn- og Fjordane som kjører Junior Dragster. Etter at jeg begynte har jeg fått mange venner i miljøet nesten fra hele landet. De andre i klassen er litt misunnelige på meg som kan kjøre dragracing, smiler hun.

Madelen Sagmo konkurrerer i klassen Junior stock, hvor man konkurrer sammen med førere i klassen Junior Modify. Junior stock kan man kjøre i fra man er fylt åtte år.

Madelen Skogmo er blitt en kjent skikkelse i dragracingmiljøet, her er det samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som hilser på 10-åringen fra Svelgen. Foto: Privat

VIL BLI BEST
Doningen har en motor på 9,5 hestekrefter, og Madelen Sagmo har nådd en toppfart på 72 kilometer i timen. Rekorden hennes er 13,04 sekunder på 201 meter.

– Målet mitt er å bli god, og kanskje en dag bli best i landet, sier hun.

For å holde på med dragracing, er man avhengige av hjelp. Både familie, venner og sponsorer stiller opp for at femteklassingen med den sjeldne sykdommen skal kunne delta på lik linje med de andre. Og her er nøkkelordet for familien Sagmo.

– Motorsport kan alle drive på med, og alle konkurrerer på like vilkår. I dragracing er miljøet fantastisk. Det er viktig for oss å fortelle Madelens historie, slik at andre kan se at det finnes en arena for alle, sier Mikael Sagmo.