– Jeg kan ikke få takket lokalsamfunnet her i Dyrøy nok. De stiller alltid opp for oss, sier Barbro Furuly, leder i NMK Dyrøy.

Tekst: Frank Skaufel

Ikke hørt om NMK Dyrøy fra Troms? Kanskje ikke så merkelig, men kommunen er stor og består av hele 288 kvadratkilometer, eller 2,5 ganger så mye areal som for eksempel Tønsberg kommune. Men mens det i Vestfoldkommunen bor 44 000 mennesker, har rundt 1100 innbyggere både selve øya Dyrøy og et stort areal på fastlandet å boltre seg på. Kommunesenteret er Brøstadbotn, som blant annet er kjent for sitt aktive volleyballmiljø. Fra havnen i kommunesenteret går det hurtigbåter til Tromsø og Harstad med reisetid på rundt halvannen time til hver av byene.

Like utenfor Brøstadbotn ligger Evertmoen Motorsenter. Her ligger sjela til NMK Dyrøy, og det er her svært mange av innbyggerne stiller opp når det er behov for bistand.

– Når vi arrangerer løp er vi avhengige av mange, og mange flere enn de 20-25 medlemmene klubben har. Folk stiller opp, og næringslivet bidrar på en fantastisk måte. De er gull verdt. Jeg kan ikke få takket lokalsamfunnet her i Dyrøy nok, sier Furuly.

Barbro Furuly er NMK Dyrøys første kvinnelige leder. Foto: Synnøve Furuly

BYGDE NY KIOSK
Evertmoen rommer både en tusen meter lang gokartbane, en kombinert bil- og rallycrossbane og et stort klubbhus. Da Racing snakket med Furuly tidligere i juni, lå det fortsatt snø i alternativsporet på bilcrossbanen.

– Banen er en av de korteste, og er rundt 900 meter. Vi har en drøm om å få utvidet den, men vi har økonomiske utfordringer knyttet til en slik utvidelse, sier styrelederen. Litt bedre inntekter på pølsesalg kan det likevel bli i år.

– I fjor høst tok et par karer på seg ansvaret for å bygge en ny og stor kiosk på anlegget, og de gjorde en kjempejobb. Ikke mange som kan skyte av å ha en slik fin kiosk på anlegget sitt, sier Furuly, som selv er aktiv bilcrossfører.

Klubbhuset på Evertmoen er stort, og bygget på to etasjer rommer både stor spisesal, kjøkken, overnattingsrom og verksted for medlemmene. Stuen benyttes som juryrom under løp.

– Alt arbeid er gjort på dugnad, sier hun.

RESTAURERER GOKARTBANEN
Selv om NMK Dyrøy er en liten klubb sammenlignet med mange andre i NMK-systemet, ligger ikke medlemmene på latsiden.

– På årsmøtet ble det satt av penger til å oppgradere vår 1000 meter lange gokartbane, som ble bygget i 1997. Vi skal erstatte gammel asfalt med nytt dekke noen steder. Vi har 20 gokarter til utleie, og vi håper å få sving på aktiviteten igjen etter at den har ligget brakk en periode. Dessuten jobber vi med å finne sponsorer til de ulike gokartene, sier Furuly.

Håpet er at utleie av gokartene skal generere inntekter til klubben, slik det gjorde tidligere, men det ligger også et annet håp i innsatsen som nå legges ned.

– Vi er trolig den eneste operative gokartbanen her i nord, og vi ønsker å legge til rette for yngre førere som ønsker å satse på gokart. Hos oss ligger forholdene til rette å kjøre gokart hele sommeren, sier hun.

Reiseavstandene er store i nord, og det har NMK Dyrøy gjort noe med.

Hele motorsportssenteret utenfor Brøstadbotn er bygget av frivillige.

– I vårt klubbhus har vi laget to utleierom for dem som ønsker å overnatte her. I det hele tatt ligger forholdene til rette for at unge som liker motorsport, skal få sjansen til å prøve seg i Dyrøy.

– Vi arrangerte juniorkurs i bilcross i fjor med syv deltagere. Tre av dem debuterte i fjor, og vi håper de andre kommer på banen i år. Klubben råder over to utleiebiler, og den ene som Lions har finansiert brukes primært til ungdommer som sliter, sier 43-åringen.

NMK-MESTERSKAP NORD
9. september arrangerer NMK Dyrøy NMK-mesterskap Nord. Arrangørene regner med god deltagelse fra dem som klarer å kvalifisere seg. Med støtteapparat, familier og publikum til stede, vil innbyggerantallet i Dyrøy den helgen gjøre et aldri så lite byks. Allerede i august skal klubben gjennomføre sitt årlige storløp.

– 12.–13. august arrangerer vi Jan Bertheussens Minneløp. Han grunnla klubben i 1986, og vi venter et sted mellom 50 og 70 førere til start, sier Furuly, som i 2016 ble valgt til leder for NMK Dyrøy, som første kvinne.