Marte Marthinsen kommer nok aldri til å glemme årets damelandsfinale, som ble arrangert av NMK Modum & Sigdal.

– Jeg hadde selvsagt drømt om at jeg kunne vinne damelandsfinalen, men med så mange dyktige førere på startstreken visste jeg det ville bli vanskelig. At jeg skulle makte å vinne er helt ubeskrivelig, sier hun. 85 startende og knallhard konkurranse medførte at selv om 22-åringen fra NMK Larvik hadde vunnet en heatseier og hadde tre andreplasser etter kvalifiseringsomgan
gene, var det med nød og neppe hun kom seg til en finale.

– I den første og tredje kvalifiseringsomgangen gjorde jeg førerfeil som medførte at jeg endte på andreplass etter at jeg tok starten i begge omganger. I den andre røk drivknuten, men jeg kom meg til mål på andreplass. Svært overraskende egentlig, smiler Marthinsen.

ALVORSPRAT

Like etter målgang var Marte Marthinsen jublende glad. FOTO: MONICA HALONEN

Foran den fjerde omgangen tok den ikke helt ukjente Trond Marthinsen datteren til side for en prat. – Han sa at hvis jeg ikke vant den fjerde omgangen, ville jeg havne utenfor finalene. I ettertid var nok det helt riktig. Jeg vant fjerdeheatet, og fikk siste startsport i Cfinalen, forteller hun. Selv om dagen hadde medført opp- og nedturer, snudde det meste seg da Marthinsen skulle starte med finalekjøring. Riktignok møtte de en ny utfordring helt på tampen.

– Kvalifiseringsomgangene foregikk på tørt føre, men rett før finalen åpnet slusene seg og det høljet ned. Problemet for oss var at vi ikke hadde regndekk, men heldigvis fikk vi låne et sett av klubbkompis Marlene Sundet, sier Marthinsen.

NERVØS OG ROLIG

Marte Marthinsen fra NMK Larvik kjørte seg opp fra c-finale til seier i damelandsfinalen. FOTOS: RUNE JOHANNESEN

Bilcrosstalentet tok teten i C-finalen, og holdt ledelsen inn til mål, og det samme gjentok seg i B-finalen og med ett var Marte Marthinsen plutselig i a-finale. – Jeg var nevøs foran a-finalen, men samtidig senket jeg skuldrene etter c-finalen. Målet mitt var å komme til en finale, og det hadde jeg oppnådd, sier hun. I a-finalen skjedde det samme som i de andre finalene, og Marthinsen ledet fra start til mål.

– I de siste svingene hadde jeg masse tanker i hodet, og jeg sa til meg selv at jeg måtte holde meg rolig og ikke drite meg ut, ler hun. Marthinsen holdt roen helt til hun rullet over mållinjen. – Da sprutet tårene. Følelsene var helt ubeskrivelig.

MOTORSPORTSFAMILIE

Hele familien Marthinsen er motorsportsinteresserte. I tillegg til pappa Trond, har mamma Trude kjørt aktivt, og nå er også lillebror på vei. – Han er bare 14 år, og venter på å få lov til å kjøre. Pappa har allerede kjøpt en rallycrossbil han skal bruke, sier hun. Marte Marthinsen har selv også kjørt rallycross, men fremover blir det mest rallycross.

– Det er dyrt nok å kjøre bilcross. Pengene flyr, og damelandsfinalen var kun min fjerde konkurranse denne sesongen, sier elektrikeren, som jobber i Sandefjord. Nå må hun på leting etter ny bil. En vinnerbil i en landsfinale er et populært objekt.

– Det kom inn 120 bud, og selv om vi la inn et bud nådde vi ikke opp. Bilen fikk vi tak i uken før, og den fungert helt utmerket med unntak av drivknuten vi måtte skifte, sier hun. Marthinsen er usikker på hvilke konkurranser hun skal kjøre i høst, men et arrangement gleder hun seg ekstra til.

– Familien skal reise til Riga for å overvære VM-runden i rallycross. Jeg heier mest på Andreas Bakkerud, sier hun.

Tårene strømmet på for Marte Marthinsen etter at seieren var klar. FOTO: RUNE JOHANNESEN