Fortvil ikke, jeg tror de aller fleste foreldre føler litt på nervøsiteten når deres 5- 6- eller 7-åring setter seg på en motorsykkel for første gang. Den nervøsiteten slipper raskt taket når du ser det brede gliset inne i hjelmen når de på kort tid mestrer noe nytt.
Fortsett og les, og la meg fortelle deg litt om Mini roadracing. I tillegg til å være morsomt og utviklende for barna, er det også en veldig sosial sport som er den perfekte familieaktivitet.

 

Mini roadracing – hva er det?
Minimoto endret navn til Mini Roadracing (Mini-RR) i 2016. Betegnelsen Minimoto er nok mest utbredt. Om du vil sette deg inn i temaet,  google Mini-RR og Minimoto.

Mini Roadracing er motorsykkel racing med roadracingsykler i miniatyrformat. Syklene er ca. 45 cm høye og ca 100 cm lange. Vekten ligger som regel mellom 18 – 25 kg. I disse små syklene så har man montert en motor på 40ccm som gir alt fra 4.2 hk og og mot 17hk på de råeste. Alle er utstyrt med skivebremser, så alt i alt er dette meget potente roadracing sykler, selv om de er små.

Polini 40cc 910s. Luftavkjølt med 4.2 hk. Meget god nybegynnersykkel for de yngste.
Polini 40cc 910s. Luftavkjølt med 4.2 hk. Meget god nybegynnersykkel for de yngste.

Mini-RR kjøres som oftest på gokart baner eller andre asfalterte områder godkjente for formålet. Banen bør være minimum 350 meter lang og 4 meter bred. Mini-RR er underlagt grenen Roadracing under Norges Motorsport forbund (NMF). Reglene for denne sporten reguleres av forskrift for barneidrett i NMF og Sportsreglement Mini-RR som er et tillegg til Spesialreglementet for Roadracing (SR-RR).

Store navn innen roadracingsporten så som Max Biaggi, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso m.fl. startet med Mini-RR.

 

Hvor gammel må man være og hva kreves for å kjøre?

For å få lov til å starte trening med Mini-RR må man være fylt 5 år og man må delta på en trening i regi av NMF med godkjente aktivitetsledere.
For å trene må man inneha en gyldig lisens. En barnelisens for barn mellom 5-12 år koster kr. 390,- på årsbasis, eller man kan tegne en engangslisens for kr. 55,- dersom man ønsker å prøve. Da er man også dekket gjennom NIFs barneforsikring.

For eldre barn mellom 13-19 år så koster ungdomslisens kr. 1540,- mens engangslisens koster kr. 110,-. inkluderert ulykkesforsikring.

For barn mellom 5-12 år innebærer lisensen at barnet er innmeldt i en klubb tilknyttet NMF, har gjennomført et eLæringskurs sammen med en forelder og at man har gjennomført praktisk opplæring sammen med godkjent aktivitetsleder.

 

Hvor kan man trene?
Kontakt din lokale RR-klubb for å få mer info om hvilke muligheter som finnes i ditt nærområdet. Her er  tre aktive klubber som tilrettelegger Minimoto på Østlandsområdet:

  • Oslo Motorsport Klubb: Dette er en av de klubbene som har jobbet lengst og mest målrettet med Mini-RR og rekruttering til roadracing sporten i Norge. Klubben har i 2017 trent på mandager på Gardermoen Racewaysesongen, og tilbyr prøvekjøring med utlån av motorsykkel og sikkerhetsutstyr for nye førere.
    Info om treningstider for 2018 blir lagt ut på klubbens Facebook-side i mars/april 2018 når treningstidspunkter er fastsatt. Informasjon: https://www.facebook.com/miniRR/. Gjør avtale med klubben før oppmøte slik at man har nok aktivitetsledere og utstyr tilgjengelig.
  • Solør MC Klubb: Klubben tilbyr bl.a Mini-RR trening i sammenheng med Solørs egne RR-treningshelger, samt under NM-rundene i Roadracing. Klubben tilbyr kjøring på gokart-anlegget på Vålerbanen. Klubben satser på rekruttering av barn og ungdom og vil sannsynligvis utvide tilbudet.
  • NMK Elverum: Klubben tilbyr bl.a Mini-RR trening på den flotte gokart -banen på Starmoen utenfor Elverum. Normalt er det treninger på lørdager for de med egen sykkel/utstyr, kontakt klubben for mer informasjon.

Norges Motorsport Forbund og gren for roadracing jobber for øyeblikket med å tilrettelegge for bedre rekruttering av barn- og ungdom i 2018 sesongen ved å satse på flere felles treningssamlinger.

 

Hva trenger man av sikkerhetsutstyr?
Hjelm: Man må ha en godkjent hjelm, maksvekt på 1600gram. For barn mellom 5-8 år kan en CE-godkjent alpinhjelm benyttes.

Bekledning: Optimalt sett bør man ha en skinndress/minimoto dress og ryggbeskytter, men nybegynnere klarer seg helt fint med crossutstyr som består av hel sikkerhetsvest med rygg-, bryst- og albubeskytter, samt knebeskyttere. I tillegg kreves minimum støvler med stiv såle som dekker ankelleddet samt kjørehansker.