Av: Jeanette Larsen

Hva er roadracing? Jo, det er et utrolig godt samhold og miljø. Det er blodig alvor, fart, spenning og masse gøy og moro! Men først og fremst er det racing med motorsykler på asfaltbaner. I Norge kjøres det på 3 baner, Arctic Circle Raceway som ligger i Mo i Rana, Vålerbanen i Hedmark og Rudskogen motorsenter i Østfold. Roadracing er en gren under NMF, Norges Motorsportforbund.

Jentene kjører i klassen som fra 2018 heter Junior Sport 300, det er sykler opptil 500 ccm, en såkalt A2-klasse.

Mia og Desirée kjører hver sin Yamaha YZF R3, som har 320 kubikk.

Hvorfor roadracing?

Begge jentene har foreldre som er, og har vært i sporten i noen år. De har blitt dratt med på treninger og løpshelger og når de så andre på egen alder kjørte ble fristelsen for stor, de måtte bare prøve. Mia sin roadracinglisens ble tatt i 2016, Desirée tok den i 2017, de har aldri angret på valget.

Dette var noe annet enn tidligere idretter jentene har drevet med. Mia som har danset ballett og drevet med dans i mange år og som hun fortsatt driver med og Desirée som har forsøkt alt fra ballett, håndball, cheerleading og hest på fôr uten å finne noe som passet henne 100 prosent – før nå!

I 2017 har jentene vært med på flere U-25 samlinger i regi av Norges Motosportforbund, noe de har fått mye igjen for. På Rudskogen i august var Simon Crafar, en tidligere MotoGP-vinner, med som trener. Han kjørte med jentene og ga dem fine tilbakemeldinger.

Det har vært et suverent år for norsk roadracing, vi fikk ny grenleder, Anita Sæther, som virkelig har tatt tak i ting og som brenner for å få de unge opp og fram. Vi ser virkelig fram til 2018, og flere samlinger.

Planer framover

Nå dreier det meste seg om roadracing, jentene skal ha eget team og mye må på plass. Sykler og kjøreutstyr skal matche, telt og verktøy skal samkjøres og hva trenger vi av ekstra deler? T-skjorter til team og sponsorer skal kjøpes inn, hvor mange må vi ha av hver størrelse tro? Trond, pappaen til Mia var veldig klar på at han IKKE skulle ha rosa tøy, vi får nå se på det, dette er jo et jenteteam, hehe…

De fleste planene for 2018 er lagt. Vi tyvstartet med trening i Spania i romjulen, og fortsetter sesongforberedelsene i Spania i påsken. Vi drar til Cartagena hvor de har en bane som er perfekt for jentenes sykler og passer med tanke på de banene vi kjører på her hjemme. I slutten av april reiser vi til Karlskoga i Sverige for nok en treningshelg før NM-sirkuset er i gang. I 2018 skal jentene også kjøre de fleste av de svenske SM-rundene, det blir noe nytt for oss som vi virkelig ser fram til.

Sesongen her i nord er kort, så det gjelder å utnytte den så godt vi kan.

I mai måned åpner banene på Østlandet for trening, da er jentene på Vålerbanen de fleste mandager og Rudskogen på onsdager.

Det blir mye bilkjøring, da banene ikke akkurat ligger i nabolaget. Når vi skal til Vålerbanen må vi beregne 2,5 til 3 timer hver vei, men vi skal ikke klage, mange har mye lenger vei enn det vi har. Vi er bosatt i Follo og har to baner vi kan kalle hjemmebane.
Apropo lange bilturer, ett av årets høydepunkter er faktisk kjøring på Arctic Circle Raceway, så da gjør ikke den lange bilturen så mye. Det er noe med det å kjøre på bane med snødekte fjell i bakgrunnen – det må oppleves.

Jenter på banen

I 2017 var det mange juniorførere, hvis jeg ikke husker helt feil var det elleve startende på Mo i Rana og av dem var seks jenter! Det tror jeg det er lenge siden noen har sett, men vi trenger flere. Dette er en idrett som helt klart jentene kan hevde seg i blant gutta. Så dette er en oppfordring til alle motorsykkelinteresserte jenter, ta lisens og bli med! Dette er gøy, og ikke minst veldig bra for din egen sikkerhet og kjøreferdighet på vei. I tillegg er det en egen jenteklasse, en klasse hvor det er åpent for både 600 ccm og 1000 ccm, og for de raskeste 300-førerne. Det arrangeres lisenskurs/debutantkurs av flere klubber og på trackdays, så ta kontakt med oss, eller en av klubbene som for eksempel Solør MCK eller Borg MCK, da får du garantert hjelp. Grenleder Anita, stiller helt sikkert også opp med svar på det man måtte lure på.

Stemningen i depoet

Det er en helt unik stemning i depoet. Både blant voksne og juniorer er samholdet veldig bra.

Trenger du en del for å få kjørt er du garantert å få låne hvis det finnes i depoet. Finnes det i nærheten kjører helt sikkert noen for å hente det. Hjelp får du!

Jakten på sponsorene!

Vi er jo som de fleste andre idrettsutøvere på jakt etter sponsorer. Vi har laget et sponsorhefte, webside og en side på facebook. Vi må være synlige hvis vi skal være interessante for eventuelle sponsorer og samarbeidspartnere.

Vi har som mål å skille oss litt ut. Vi skal bli sett på banen, og vi skal bli sett i depoet. Vi skal omgi oss med god stemning, vi skal være ryddige og vi vil ha ting på stell. Vi vil representere idretten vår på en så god måte vi bare klarer.

Avslutningsvis svarer jentene på noen spørsmål:

Hva er det med roadracing som gjør det så gøy?

Mia: Farten, spenningen og det å hele tiden se at man utvikler seg er det som gjør det så gøy. Roadracing gir meg så utrolig mye: glede, spenning, mestringsfølelse, selvtillit, guts og mange nye venner som jeg kommer til å ha hele livet.

Desirée: Det som er så gøy med roadracing er adrenalinet og gleden det gir meg.

Hva er målet for 2018?

Mia: Målet for 2018 er å komme på topp 5 i Junior Sport 300 og gjøre det bra i jentecupen. Jeg gleder meg til å se hvordan det går og hvordan jeg utvikler meg i 2018.

Desirée: Målet for 2018 er pallplasser i Junior Sport 300.

Hvilken bane liker dere best å kjøre på?

Mia: Den banen jeg liker best å kjøre på er Rudskogen. Det er den banen jeg har kjørt på fra dag en og den jeg liker best.

Desirée: Akkurat nå liker jeg Cartagena i Spania best. Vi har hatt to turer dit og jeg elsker følelsen banen gir meg. Det er deilig og varmt, helt perfekt!

Har dere en fører dere ser litt opp til, eller som dere synes skiller seg ut litt?

Mia: Det er mange førere som inspirerer meg, men kanskje de som har inspirert meg mest er Caroline Olsen, Ana Carrasco og Valentino Rossi. Disse tre førerne gir meg motivasjon og håp om og en dag oppnå det de har fått til. Så tusen takk til dem.

Desirée: Jeg ser veldig opp til Ana Carrasco, Caroline Olsen og Renate Jensen. Sterke jenter som inspirerer meg til å kjøre fort og stå på videre. De skiller seg ut fordi de rett og slett er utrolig tøffe, flinke jenter. Jeg synes flere jenter burde prøve roadracing…

Er det en historie bak startnummeret deres, hvorfor ble det akkurat det?

Mia: Startnummeret mitt er nummer 29 og det skal det alltid være. 29 har alltid vært lykketallet mitt og i tillegg har jeg bursdag 29. april, så det har vel litt historie kan man si.

Desirée: Startnummeret mitt, #22, ble valgt fordi verdens beste kvinnelige roadracer i 300-klassen, Ana Carrasco har samme startnummer. Hun er mitt store forbilde.

Vil dere anbefale andre denne sporten, og i såfall hvorfor?

Mia: Jaa, alle som har mulighet bør prøve roadracing. Det er en fantastisk sport som gir deg så mye guts, selvtillit, glede og ikke minst mange nye venner på banen. Miljøet i sporten er utrolig og man føler seg velkommen med en gang. Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å kjøpe seg en motorsykkel til å komme og prøve. Du kommer ikke til å angre.

Desirée: Jeg vil anbefale alle som har tenkt tanken og som elsker fart og spenning å prøve. Uansett om du er 12, eller 42, det er ingen som ser alderen din når du har hjelm på. Du vil elske det!

Terminliste 2018:

Løpsdatoer
12.-13. mai – Svensk mesterskap, Anderstorp, Sverige
19.-20. mai – NM, Vålerbanen
2.-3. juni – NM, Rudskogen
13.-14. juli – NM, Arctic Circle Raceway, Mo i Rana
28.-29. juli – NM, Karlskoga, Sverige
1.-2. sept – Svensk mesterskap, Anderstorp, Sverige
14.-15. sept – NM, Rudskogen (Norsk finale med premieutdeling)

Trening og trackdays
27.-30. des – Cartagena, Spania (2017), Rehm Racing
24.-28. mars – Cartagena, Spania, Sundby Racing
28.-29. april – Karlskoga, Sverige, Bikeport
22.-29. juli – Karlskoga, Sverige, Bikeweek/NM

I sesongen er det trening på: 
Vålerbanen mandager kl 17-21
Rudskogen onsdager kl 17-21

Her finner du oss:

Web: doubletroubleracing.no

Facebook: doubletroubleracing22x29

Instagram: doubletrouble_racing

Klubber:

Solør MCK: http://www.solormcklubb.no

Borg MCK: http://borgmck.com

NMF: nmfsport.no