Definisjon av begrepet el-sykkel, er følgende:

En tråsykkel med elektrisk hjelpemotor, som oftest er plassert i fornav, baknav eller pedalnav. Energien hentes fra et batteri, montert på sykkelens ramme. Skal man følge sykkelreglene i Norge, kan el-sykkelen ha max 250 Watts motor og kjøre i max 25 km/t. Ved høyere motorkraft/fart kreves registrering og skilting som moped. El-sykkelen kan da ikke kjøres på sykkelsti. NiMh-batterier, har gjort sykkelen populær. På engelsk heter denne sykkeltypen EPAC = Electric Pedal Assisted Cycle, eller på fransk,”Pedelec”. Ifølge et EU-direktiv kalt direktiv 2002/24/EC, ble felles el-sykkelregler definert for hele EU. Før 2002 var reglene for syklene ulike i medlemslandene. En el-sykkel skal dessuten være utstyrt med pedalsensor og bremsesensor.

Motbakkeløp med el-sykkel

Løpet het Eresfjord Classic, og her ble det gjennomført sykkelhelg 1-juli 2017. På fredagskvelden kunne absolutt alle delta.

Her kunne man krype, krabbe, selvsagt sykle, og til og med benytte el-sykkel. Målet med løpet var toppen av Vistdalsheia, etter 8 kilometer med stupbratt oppoverbakkebakke. Bjørn Tore Hoem/”Møre og Romsdals klatrekonge”, startet kl 19:40. Fem minutter senere, altså kl 19:45, startet el-sykkel klassen. Dette ble et knakande og fullgodt bevis på at en el-sykkel kan brukes til så mangt, også til et krevende motbakkeløp.

Opp Lysebotn på el-sykkel, spøk eller alvor?
Og ikke nok med det:

Mandag 7-juli 2014 gjennomførte Syklistenes landsforening et profesjonelt bakkeløp for el-sykler.

Deltagerne ble virkelig satt på prøve, da de skulle sykle opp Lysebotn i Rogaland! Her ble de møtt av 7 kilometers oppoverbakke og 10 % stigning! –Vi ønsket virkelig å teste ut hva disse el-syklene kan tåle av juling, uttaler forsker, Stian Ellingsen Lobben, som også er styremedlem i Syklistenes Landsforening. Samtlige el-sykler tålte utrolig nok strabasene,og kom i mål uten en eneste brent motor eller et eneste havarert batteri! Karel Kokaisl fra laget ”Bike-Brothers” stakk her av med seieren med tida: 00:17:36. Slå den!!!