En sykepleier fra USA (t. v.) og en dansk lege (t. h.) fulgte Cornelius Tøndel og mamma Marit Moen hjem på flyet fra USA til Norge. Foto: Privat

Landslagsutøveren i MX reiste i februar sammen med NTG-elever for å gjennomføre en treningssamling i Cahuilla Creek i California. Under sommerlige forhold gikk treningen aldeles utmerket, helt til det fatale skjedde.

– Jeg skulle legg inn en vipp i det jeg kom på hoppet, og slengte sykkelen til side som jeg alltid bruker. Jeg hadde full kontroll og lå helt flat i luften. Da stoppet motoren og jeg stupte fremover over styret. Jeg fløy sikkert over 30 meter gjennom luften med en fart på sikkert 60 kilometer i timen. Hadde jeg ikke vært så godt trent kunne det gått galt, sier han.

Luftambulanse

Resultatet var alvorlig nok, selv om han unngikk livstruende skader. En punktert lunge, brukket kravebein, brist i to ribbein og en ødelagt albue. Kort tid etter ulykken ble han fløyet med luftambulanse til sykehuset i Riverside.

– Jeg var nok bevisstløs en kort stund da jeg landet, men kom fort til bevissthet og fikk raskt hjelp, forteller Tøndel.

Seks dager på sykehus måtte til for å få lappet trønderen sammen. Blant annet ble det operert inn en plate og syv skruer i kragebeinet. Selv om operasjonene gikk bra, voldte den kollapsede lungen fortsatt besvær i tiden etter sykehusoppholdet.

– Mamma kom over for å bli med meg hjem, men vi måtte utsette hjemreisen på grunn av farene med å fly med en punktert lunge. Til slutt endte det opp med at forsikringsselskapet ordnet med en dansk lege og en sykepleier til å bistå under flyreisen. Hjemreisen gikk uansett glatt, og jeg fikk fly på business klasse. Det var ikke så verst å få litt ekstra plass, sier han smilende.

Tilbake i trening

Naturlig nok gjorde skadene og lungeplagene at sesongoppkjøringen ikke ble optimal.

– Nå trener jeg for fullt, og lungen er fin. Jeg går på medisiner, men det eneste jeg sliter med er et sår som ikke vil gro. Det er trolig på grunn av noen medisiner jeg bruker. Legene holder på å finne ut av det nå, sier Tøndel.

Allerede i månedsskiftet april og mai skal han igjen konkurrere for fullt.

Det er slik vi ønsker å se Cornelius Tøndel utover sesongen.

– Jeg har gått op en klasse fra i fjor, og skal i år kjøre 250 ccm. Min første konkurranse blir i Syd-Sverige i det svenske mesterskapet, og målet er å komme blant de fem beste. I fjor ble jeg nummer to i ett løp, sier han.

Tøndel regnes for å være et av de største MX-talentene i landet, og sammen med Håkon Fredriksen fra Lunner er han den yngste utøveren på landslaget. Begge er født i 2002.

– I fjor vant jeg NM-gull, og jeg har det samme målet i år. I tillegg ønsker jeg å hevde meg i enkelte EM-runder. Å komme blant topp-ti skal være mulig, sier han.

Å slutte med motocross var aldri noe tema for Tøndel da han lå på sykehuset i USA.

– Nei, nå ser jeg bare frem i mot sesongstarten.