Å kjøpe nye felger til bilen kan endre både utseendet og kjøreegenskapene radikalt. Det finnes tusenvis av felgprodusenter og det er enklere enn noensinne å kjøpe. Mange leverer komplette hjul via internett og posten, der avbalanseringen er gratis. Problemet er at du som kunde får vite svært lite om felgstyrken og om dekket er tilpasset nordiske forhold. Å klage kan bli vanskelig. Å kjøpe nye felger til bilen kan endre både utseendet og kjøreegenskapene radikalt.

– Mange kjøper Fjong King-felger fra Kina med flott og fint «tysklandsemblem», sier rallyfører og innehaver av Norges største motorsportsbutikk Gundersen Motorsport, Birger Gundersen.

– Gatebilkunstnere ønsker en offset på felgen som gjør at den limes til hjulbuen, gjerne med bruk av «spacere». Resultatet er stor belastning på hjulbolter, hjullagre, stabilisatorstag, demper og fjæring og så bryter en eller flere komponenter sammen.

I følge Gundersen er det mange som har god peiling på hva de driver med, mens andre eksperimenterer med innpress, hjulboltsirkelen og ikke minst størrelsen på felgen og dekkene.

Helt på trynet

Rally- og racingfører Kjetil Bolneset er opptatt av at «gatebilgutta» sørger for en motorytelse på «tusen hestekrefter». Så monterer de svinghjul som veier ikkeno for at motoren skal spole seg ekstra kjapt. Og det er jo fint for rask akselerasjon, men når de monterer 21 – 22 tommere så glemmer de vekten. Altså fra svinghjulet og gjennom drivlinjen til helt ytterst, der som hjulet sitter, og disse skal drive bilen ekstra raskt fremover. I stedet setter de på «blylodd».

– Hvis du ser på Formel 1 så kjører de ikke med 21-tommere fordi det ikke er hensiktsmessig, sier Bolneset. Og dekk for racingbruk har en helt annen gummiblanding og oppbygning enn et gatedekk.

Racing approved

– Hva er forskjellen på en god og dårlig felg?

I racing og rally er blant annet tettheten i metallet slik at felgen tåler å kjøre over curbs.

I vanlig rally og racing ser man sjelden hjuldimensjoner over 18 tommer.

– Det har mye med økonomi å gjøre at det kjøres med 15, 16, 17 tommer sier Gundersen, men hadde det vært hensiktsmessig å kjøre med 20, 21, og 22 tommers hjul så hadde de vel gjort det da, sier han.

– Men det er klart, gatebil er noe annet en racing, selv om gatebilisten ønsker å kjøre racing. I rally og racing er vi opptatt av lav vekt på felgene og dekkene, men ikke så lav at felgene ikke tåler litt juling. Det er mye verdt at felgene veier en kilo mer hvis de tåler mer. Likevel er de lettere enn store hjul.

Gundersen advarer mot nettsider selv om også hans bedrift selger til hele Norge på nettet. Årsaken er at folk lar seg lure. På de utenlandske nettsidene står det gjerne at felger og dekk er «racing approved.

– Det er lett å bli lurt. Særlig når ordet racing og approved benyttes og bilutstyrsbutikken bare er et tastetrykk unna, sier Gundersen.

ABC for felgkjøp

– Det viktigste når det gjelder gateregistrerte biler er å passe på å kjøpe felger med riktig innpress og boltsirkel, sier Birger. Dette oppgis i vognkortet eller av bilprodusenten.

Innpress er avstanden mellom senterlinjen på en felg og anleggsflaten på hjulnavet. Innpresset oppgis i millimeter, og omtales ofte under betegnelsen ET. Innpresset er positivt når anleggsflaten på navet ligger lenger ut fra bilen enn senterlinjen, hvilket er tilfellet på de fleste personbiler.

Enhver endring av innpresset vil påvirke både hjulgeometrien og belastningen på hjulopphenget. Dersom felgen har lavere innpress enn originalt, som betyr at anleggsflaten på felgen er nærmere innsiden av hjulet, vil hjulet stikke lenger ut fra bilen. Dette kan gi mer sportslige kjøreegenskaper, men vil øke slitasjen på bærearmer og foringer o.a. (Kilde: Wikipedia)

 

 

Drifting og kinadekk

Det er stor forskjell på Driftingbiler i profesjonell konkurranse og gatebildrifting på hobbynivå.

Driftinggutta velger mest mulig feste, men det er en sannhet med modifikasjoner ettersom gatebilregistrerte biler ikke har lov til å kjøre med dekk som fester ordentlig. De kan ikke kjøre med slicks. Det må faktisk være mønster i dekkene.

–  Og så skal det være spektakulært. Det skal ryke, fortsetter Gundersen. Men dette henger ikke sammen. Du kan kjøpe kina-driftingdekk av oss til 500 kroner mens et racingdekk gjerne koster 4000 kroner. Og så har du «trackday-dekk», som er et tilnærmet racingdekk godkjent til gatebruk. Trofeodekket fra Pirelli er et eksempel på dette. Hvis du har trimmet bilen din, kjøpt deg en Porsche eller lignende så er det liten vits i å bruke standarddekkene på bilen når du deltar på «rack days». De sitter ikke.

De ivrigste og kanskje mest seriøse har med seg egnede dekk til banen og skifter der, sier Gundersen.

– Er det noen oppskrift på å kjøpe riktige felger og dekk til bilen?

Ja. Ta kontakt med seriøse norske leverandører. De kjenner norske forhold og vet hvilke regelverk som gjelder. Og så har du reklamasjonsrett etter den norske kjøpsloven, avslutter Bolneset.

Egen sak i saken.

Utseendet er viktig. Enkelte kombinasjoner av felg og dekk kan være med å gjøre en bil legendarisk. Her er fem fantastiske felg- og dekk-kombinasjoner.

1980 SAAB 900 Turbo. Den såkalte turbofelgen var med å skape et umiskjennelig preg på et ellers ganske kjedelig design. Foto: Produsent

Fuchs-felgene ble innført på Porsche 911 i 1966 og har fulgt bilen i alle sine variasjoner. Designen er nå over 50 år, men like tidløst vakkert.

Alfa har rendyrket felgutseendet sitt på en slik måte at det blir helt feil å velge noe uoriginalt.

 

1963 Aston Martin DB5
Eikefelger er vakkert, men de har også en funksjon. Bremsene trenger kjøling.

 

BMWs M4 er oppsiktsvekkende. Felgene er noe over toppen for normalbillisten. Det skal de også være.

 

Lamborghini Reventon med uoriginale felger blir også helt feil, men de blir likevel skiftet når bilen brukes i racing.

 

For racinginteresserte lesere er det ingen nyhet at man ikke kan kjøpe en felg eller dekk bare på utseendet. I vognkortet eller hos bilprodusenten oppgis innpress og boltsirkel.

Bruk av spacere. Offset helt ut i hjulbuen, men belastningen på hjullager, stabilisatorstag, foringer blir stor.

Ayrton Senna og Ferrari F1

Felg og dekkdimensjonene har ikke endret seg nevneverdig innen Formel 1, fordi det ikke er hensiktsmessig. Mellom Sennas McLaren og Vettel Ferrari er det nær 30 år.

Dette er amerikanske felger med høy kvalitet og pris. Avhengig av dimensjon og farge koster de fra 30 000 kroner og oppover – pr. stk. Foto: Produsent

 

I rally går de nå opp til 18-tommer for sommerbruk og asfalt.

I Norge er det ikke tillatt å montere felger med innpress som avviker mer enn ±7,5 mm per side (±15mm per aksel) fra bilprodusentens spesifikasjon. Kilde: Wikipedia

 

Innpresskalkulator: https://www.1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator
Dekkdimensjoner: http://www.dekkdimensjoner.no/?p=felginfo