Bilcross og rallycross er populære grener i NMK Bergen, og sørger alltid for action i konkurranser. FOTO: NMK BERGEN

Sissel Olsen, leder i NMK Bergen: – Vi marker selvsagt at vi er 95 i år i år, men den store feiringen kommer først om fem år, forteller. Normalt kan bergenserne ta litt av når de får sjansen til å feire, og det kommer de helt sikkert til å gjøre når klubben runder de hundre år, men i år blir det mer nøkternt. – Vi markerer 95 år på enkelte av våre løp, og selger blant annet effekter. Planen er å avsette penger de neste fem årene for en storslått feiring i 2021, sier hun.

80 MÅL

NMK Bergen er en stor klubb. 330 medlemmer kan boltre seg på et 80 mål stort areal på Eikås Motorsenter hvor det finnes åtte traseer for ulike motorsportsgrener; bilcross, rallycross, trial, gokart, drifting, autoslalåm, street legal og trening for supermotard. Nå jobber klubben med en utvidelse av anlegget som ligger tre-fire kilometer nord for Åsane. – NMK Bergen drifter Eikås Motorsenter for Bergen kommune. Per i dag drives anlegget som første byggetrinn, og vi venter nå på å få byggetrinn to på papiret. Kommunen håndterer planen om utvidelse av anlegget. Utvidelsen er etterlengtet, anlegget er pr. i dag sprengt, sier Olsen. Reguleringsarbeidet er forventet å bli ferdigstilt i løpet av 2017, og arbeidet med å bygge nye traseer og baner kan da komme i gang påfølgende år. – Samtidig er dette også et økonomisk spørsmål, og utbyggingen vil foregå etappevis.

Sissel Olsen er inne i sin tredje periode som leder av NMK Bergen. FOTO: NMK BERGEN

Som mange andre motorsportsanlegg sliter også Eikås med naboer som mener utøvelsen av sporten støyer for mye. Det setter begrensninger på aktivitetene, men håpet er at utvidelsen skal føre til mindre støy for naboene og mer aktivitet for medlemmene i NMK Bergen. – Det er stor aktivitet på baneanlegget vårt. Utøvere skal gjennomføre treninger og i løpet av året arrangerer klubben ulike arrangementer og konkurranser, men det er likevel begrensinger på hvor mange arrangement vi får avvikle i løpet av en sesong. Dette håper vi skal endre seg når utvidelsen av anlegget blir gjennomført. Lyden er som kjent en utfordring innen motorsport, så også på Eikås. Derfor må gode planløsninger i ombyggingen ta helt og fullt hensyn til dette, sier Olsen.

GJELDFRI KLUBB

Noen av aktivitetene gir penger i kassa. Både politi, kjøreskoler og andre med kjøreopplæringsbehov benytter anlegget jevnlig. – Eikås Motorsenter har kjøreopplæring for alle kjøreskolene, mørkekjøring om vinteren, og MCopplæring samt oppkjøring om våren og sommeren, sier hun. Klubbhuset har NMK Bergen bygget selv, for det meste på dugnad, slik også banen ble bygget. Klubben tilbyr også huset til selskaper og andre arrangementer for utleie. Bygget blir også utleid til kjøreskolene for kursing i deres opplæring av nye sjåfører. – Utleie av bane og klubbhus gjør at NMK Bergen kan drifte anlegget med gode tall. Sammen med gode motorsportsarrangementer gjør at NMK Bergen er en veldrevet klubb uten en krone i gjeld, sier Olsen.

Like før VM-runden på Lånkebanen troppet rallycrosstjernene Ken Block og Andreas Bakkerud opp på Eikås Motorsenter. FOTO: JAN TORE BRUSTAD

BAKKERUD-SUPPORTER

Sportslig har NMK Bergen gjennom årene fått frem svært mange dyktige førere som følge av anlegget. Mange har startet sin karriere fra barnsben av, og noen også i voksen alder. – Per i dag har vi rallycrossføreren Andreas Bakkerud og Håkon Pedersen i trial som begge gjør store internasjonale karrierer i sine grener. NMK Bergen hadde i 2015 også norgesmestere i pro-klassen i drifting og norgescupvinner i semi-pro, samt mange andre gode toppresultater i både gokart og bilcross. 2016 blir nok en stor sesong for våre førere slik det ser ut, sier Olsen. Andreas Bakkerud har Olsen et nært forhold til. Hun er medlem av den lyseblå fanskaren som følger bergenseren rundt i VM-sirkuset. Olsen var både på Lånkebanen under VM-runden, og i Höljes. – I tillegg reiser jeg til VM-runden i Riga for å se Andreas kjøre der, smiler hun. Olsen legger ned mye arbeid for klubben. I løpet av de 15 årene hun har vært medlem, har Olsen tatt et stort ansvar. – Jeg er styreleder i min tredje periode, og har sittet mange år i styret, forteller hun.

SATSER PÅ BREDDEN

Selv om Olsen er storfan av Bakkerud og stolt over prestasjonene til toppførerne i klubben, foregår det viktigste arbeidet med å sørge for at bredden og rekrutteringen ivaretas på best mulig måte. – Det er viktig for klubben å prøve å tilrettelegge for de forskjellige nivåene medlemmene er på. En oppgave som mange ganger kjennes umulig, men det umulige tar bare litt lenger tid.

– For NMK Bergen er det viktigste å være en møteplass trivsel, fellesskap, hjelpe hverandre, ta del i stell og vedlikehold av anlegget slik at alle får treninger og arrangementer og være tilstede for sine klubbkamerater samt medkonkurrenter, sier hun. Selv om NMK Bergen har en daglig leder i 50 prosents stilling, er klubben er helt avhengig av at dugnadsånden lever i beste velgående. – Det er ikke et styre som skal stå for alt arbeidet alene: Medlemmene skal være med å legge forholdene tilrette, og se til at anlegg og klubb blir drevet etter de lover og regler som til enhver tid er gjeldende. Det er medlemmene som er klubben, og dermed er det et felles ansvar for å få ting til å fungere til beste for alle, sier Olsen.