På en regnvåt bane på Gardermoen kjørte Helene Hvaal inn til sin første seier i en NM-runde den siste helgen i mai.

Den unge fartskometen fra Larvik er relativt fersk og begynte med motorsport så sent som i fjor. Mange unge rallycrossførere har en viss fartstid innen gokart eller bilcross før de begynner med rallycross, men Hvaal tok steget med en gang og startet rett på rallycross da hun var 16 år. – Jeg gikk direkte på og hadde ikke kjørt før, innrømmer 17-åringen som kjører for NMK Larvik. Hvaal forteller at det egentlig ikke er så overraskende at hun valgte å begynne med motorsport ettersom flere i familien er engasjerte i sporten, både hennes far, onkel og fetter driver med dette og hun har på den måten fått motorsporten inn nærmest med morsmelken. I tillegg synes Hvaal det er veldig moro og har stor glede av å kjøre. – Rallycross er en svært spennende motorsportsgren med masse fart, forteller hun.

KREVER MYE

Larvik-jenta satser på å kjøre alle norgescupløp denne sesongen, men har enda ikke våget å sette seg altfor høye mål. Foreløpig er Hvaal fornøyd om hun greier å forbedre seg for hvert løp og rette på feilene sine og stadig bli bedre. Til tross for suksessen på Gardermoen
er hun forsiktig med å sette seg altfor ambisiøse mål og tør ikke håpe på noen bedre plassering enn å være blant de seks beste i hvert løp. Samtidig har Hvaal klare tanker om hva det er som skal til for å bli god i denne sporten. – Det er viktig å ha lidenskap for det en driver med, og hele tiden forsøke å utvikle seg og gjøre det bedre, sier hun ettertenksomt.

FRA SKUFFELSE TIL GLEDE

Motorsport er en aktivitet der det kan svinge mye fra nedturer til oppturer. Det viste Hvaal selv under kjøringen på Gardermoen i mai. Etter første dag syntes hun slett ikke hun fikk det til og var så skuffet over sin egen kjøring at hun egentlig ikke hadde lyst til å kjøre dagen etter. Desto større var gleden når Hvaal kunne klatre helt til toppen av seierspallen dagen etter og innkassere sin første NM-seier i karrieren. I tredje omgang hadde hun bestetid og hun fulgte opp med å vinne B-finalen og til slutt også den avgjørende finalen. Samtidig legger den unge rallycrossføreren heller ikke skjul på at motorsport er en sport som krever mye, både av tid, innsatsog penger. Mye av æren har familien og spesielt faren hennes. – Skal man bli virkelig god må man ofre veldig mye, sier Hvaal.

ALLSIDIG SATSING

Motorsport er som kjent en idrett som krever veldig mye økonomisk og det hadde ikke vært mulig for henne å delta uten familiens støtte. – Pappa er hovedsponsor og han hjelper meg med skruingen. Hadde det ikke vært for ham, så kunne jeg ikke vært med på dette, sier hun. Hvaal forteller at hun kommer fra et ganske lite sted og det er ikke mange av vennene hennes som er opptatt med motorsport. Samtidig gleder rallycrosstalentet seg over at det stadig er flere jenter som markerer seg i motorsporten. Motorsport er heller ikke det eneste denne aktive jenta er opptatt av. Hun driver også med håndball. – Å være fysisk aktiv er bra når man driver med motorsport, sier hun. Foran den tredje runden i august ligger Helene Hvaal på en tredjeplass i sammendraget i juniorcupen, bak Marius Bermingrud fra KNA Eiker og Steffen Hansen fra NMK Gardermoen.