Utallige timer er lagt ned for å bygge ut Bardu Motorsportssenter utenfor Setermoen. FOTOS: NMK BARDU

I storsalen kan vi dekke på til 90 personer, og kjelleren rommer verkstedet syv biler som kan skrus på samtidig, forteller han. Bertheussen innrømmer at det har kostet.

– Vi har aldri hatt en krone i gjeld, og alt er gjort på dugnad. Bare på klubbhuset er det nedlagt 8000 tusen dugnadstimer, og på baneanlegget vet jeg ikke hvor mange titusen timer som er lagt ned i innsats. Mange misunner oss anlegget og klubbhuset, og vi er stolte av hva vi har utrettet, men det har kostet, sier han.

 


UNGDOMSSATSING

Tromsklubben er som vi forstår offensive, og har 120 medlemmer som stiller opp når det trengs. Rundt 30 av dem er aktive førere, og i det siste har klubben jobbet iherdig for å rekruttere flere ungdommer.

– Vi etablerte Team Nordlys Racing for en tid tilbake, og nå har vi mellom 15 og 20 ungdommer i alderen 16 til 22 år som er aktive. Vi har søkt og fått midler til å kjøpe inn verkstedutstyr som de kan bruke, sier Bertheussen.

På årsmøtet i mars ble også ungdommer fra Team Nordlys Racing innvalgt i NMK Bardus styre.

– Vi ønsker å tilrettelegge for at ungdommene skal få et miljø å utvikle seg i. Klubben har også egne knattecross motorsykler og en ferdig bygd og lisensiert bilcrossbil med to seter som brukes til juniorkurs og rekruttering, sier han.

Medlemsmassen inneholder en god miks av både kjønn og alder.

– De yngste er i femårsalderen, mens de eldste har rundet 70 år. Vi har også jenter som kjører juniorklassen i bilcross og i dameklassen.

Inne i kjelleren på klubbhuset er det etablert et stort verksted med plass til syv biler.

 

ROSA PANTER

Hvis du nynner på Rosa Panter-sangen, så mener ildsjelene i NMK Bardu at verselinjen ligner på «bardu- bardu-bardu-bardu bardu-bardu- barduuuuu». Dermed ble Rosa Panter klubbens maskot og styret har oppfordret alle førere til å male bilene rosa. For enkelte med mye hår på brystet, har det ikke vært like greit å kjøre rundt som en bilsportsinteressert rosablogger.

 

TRE LØP ÅRLIG NMK

Bardu arrangerer to terminfestede løp årlig, i tillegg til sesongavslutningen med et internt klubbløp.

– Vi har deltagere fra Lofoten i sør til Hammerfest i nord. Distansene er lange, og de fra Hammerfest starter å kjøre midt på dagen, og ankommer sent på kvelden. Vi prater sjelden om lange avstander her nord, det dreier seg om å ta seg tid, sier Bertheussen.

 

Tommy Bertheussen er selv en aktiv bilcrossfører, og farter rundt i sin rosa doning.

Avstander blir også nøkkelordet om NMK Bardu-ildsjelen får oppfylt en drøm han håper skal gå i oppfyllelse.

– Vi vil gjerne arrangere landsfinale i Bardu. I fjor sendte vi to deltagere til landfinalen i Elverum, og det er mulig å kjøre motsatt vei også. Derfor håper vi en gang å få arrangere landsfinale, sier han.

I 2018 er NMK Bardu arrangør av NMK Mesterskap Nord hjemme på Bardu Motorsportssenter.

– Vi krever ikke at alle maler bilene rosa. Noen vil ikke, men vi ser at selv de som er mest i mot forslaget stadig får mer rosa på bilene, humrer Bertheussen.

Når den rosa armadaen ankommer løp i Nord-Norge blir de lagt merke til.

– Vi er den klubben som har flest førere på løp i nord, sier han.