Her er Nikolai Haldammen bare fem år gammel, og rykende fersk i crosskartmiljøet. I denne alderen får man lov til å kjøre en såkalt crosskart mini, med en firetakts 270ccm «gressklippermotor» med slureclutch. FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN

Han har alltid vært tidlig ute på crosskartbanen. Allerede i 2007, altså for ti år siden, kunne vi registrere en liten spirrevipp fra Kongsvinger suse rundt i en Crosskart Mini, med en hjelm som var nesten like stor som kroppen.

Nå er samme gutt godt etablert i det vi kan kalle crosskarteliten. Nikolai Haldammen fra Kongsvinger er nå en robust og seriøs 15-åring som vil kjempe om seire i sin første sesong i 250-klassen i crosskart. Fordi Haldammen allerede som femåring fikk kjøre crosskart, er det søkt om dispensasjon til både 125- og 250-klassen i år før han nådde aldersgrensene på henholdsvis 12 og 15 år.

– Vi prøvde å søke i fjor også, men det gikk dessverre ikke. Nå endelig er jeg gammel nok for 250 ccm. Det blir artig å prøve, da det går mye fortere og dekkene er mykere og har bedre grep, sier Haldammen.

Dermed fulgte han regelverket og kjørte 85-klassen fram til året han fylte 12, og nå 125ccm fram til han i år har fylt 15 og er gammel nok for 250. I de minste klassene har han kjempet helt i toppen og konkurrert mot sterke navn som Jacob Lyseng og Oliver Solberg, som nå for alvor prøver seg på rally fronten.

 

ROBUST KAR

Haldammen er stor og sterk av vekst, og har alltid hatt en ulempe mot sine konkurrenter. I de svakere totakterklassene har størrelse og vekt mye å si for kartens ytelse. Nå gleder Haldammen seg til å konkurrere på like vilkår.

– Totalvekta går opp litt i 250-klassen, så det blir nok litt jevnere år. Det blir bra, sier Haldammen.

Med rundt 20 løp i løpet av en sesong, kan 15-åringen nå skilte med nesten 200 løp i kjøredressen. En statistikk ikke mange andre i crosskartmiljøet i dag kan måle seg opp mot. Bare den rutinerte sørvestlendingen Ingve André Strand i 650-klassen har muligens flere løp enn Haldammen.

Nikolai Haldammen (t.h.) mottar bronsemedaljen under NBFs premiegalla i fjor, her er han sammen med Ole Henry Steinsholt (midten) og Sebastian Høidalen. FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN

 

AKTIV ISHOCKEYSPILLER

Fjorårets sesong hadde to spesifikke høydepunkter for Kongsvinger-gutten. I NEZ-runden i Höljes stilte 45 konkurrenter opp bare i 125-klassen, og Haldammen kjørte inn til en tredjeplass. Det aller største var kanskje seieren i Skien, da han sikret bronsemedaljen i NM, på bløtt føre. Det ble også bronsemedalje i NEZ.

Haldammen gjør mer enn bare å kjøre crosskart. Som aktiv ishockeyspiller er han godt gjennomtrent og full av muskler. En fordel i ishockey, en ulempe i de minste crosskartklassene som forhåpentligvis blir en fordel i år med større motor og høyere totalvekt.

– Jeg trener opp til fire-fem-seks ganger i uka med ishockey, og nå spiller jeg også med guttene som er tre år eldre. Hockey er artig, en fin måte å holde seg trent på og være klar til sesongen, sier Haldammen, som merker at det har gitt han noen fysiske fordeler under visse omstendigheter.

– Jeg blir for eksempel ikke like fort sliten når det er varmt. I ishockey får man bygd opp ganske god kondisjon. All idrett er god idrett å drive på med, sier 15-åringen, som kjører for KNA Solør.

 

GODT MILJØ

Dermed får han også blant annet oppleve NM-runde på hjemmebane igjen dette året. Selv om han er førstereis i 250-klassen, vil han gå for hjemmeseier og også forhåpentligvis kjempe om en medalje sammenlagt.

Haldammen glemmer ikke hvor heldig han har vært som har fått kjøre crosskart så lenge.

– Det er jo kjempegøy når du setter deg nedi der. Det var ganske rått å få lov til å kjøre i 60 kilometer i timen da du var seks år gammel også. Samtidig er det veldig bra miljø i crosskart nå. Hvis det skjer noe, kommer alltid folk og hjelper til, sier han.