https://mcusercontent.com/f211ab619e82e77479ede2a74/images/a4ef5167-f839-186d-be4c-48f0e19fc4d0.png

Liebmann seirer i den første FIM Women’s Speedway Gold Trophy

Celina Liebmann skrev seg nok en gang inn i sportens historiebøker da hun vant den første FIM Women’s Speedway Gold Trophy (WSGT) i Teterow i sitt hjemland Tyskland i kveld.

https://mcusercontent.com/f211ab619e82e77479ede2a74/_compresseds/db018558-916a-e666-31ee-800872b22968.jpg

Podiet ved 2024 Women’s Speedway Gold Trophy i Teterow, Tyskland © Jesper Veldhuizen

Heiet frem i den plettfrie Bergring Arena av de lidenskapelige hjemmetilhengerne, vant den tjue-tre år gamle alle sine fire Heat-løp, og da Grand Final ble rødflagget etter en krasj i første sving og ikke startet igjen, sikret hennes maksimale poengsum henne toppen av pallen og WSGT-tittelen.

Etter allerede å ha skrevet historie som den første kvinnen som deltok i et FIM Speedway Under 21 World Championship (SGP2) arrangement og den første kvinnen som signerte for klubber i Storbritannia og Polen, sementerer Liebmanns seier hennes rykte som verdens raskeste kvinnelige Speedway-fører.

«Jeg er så takknemlig og glad for at vi har FIM Women’s Speedway Gold Trophy,» sa Liebmann. «Jeg er veldig stolt over å ha vunnet og skrevet historie igjen. Jeg har aldri vært så nervøs, men nå er jeg i skyene.»

En milepæl for kvinne-racing som fulgte dagen etter den tredje FIM Women’s Speedway Academy (WSA) arrangert på banen torsdag og fredag. WSGT er bare en av initiativene som kommer fra det pågående samarbeidet mellom FIM Track Racing Commission (CCP) og FIM Women’s Commission (CFM) med mål om å fremme kjønnsinkludering og oppmuntre til mangfold.

Deltatt av førere fra seks land og tre kontinenter, hadde alle elleve konkurrentene deltatt på WSA hvor de ble undervist av den amerikanske fire-ganger FIM Speedway Grand Prix verdensmesteren Greg Hancock og FIM Long Track Race direktør Glen Phillips.

https://mcusercontent.com/f211ab619e82e77479ede2a74/_compresseds/e74a9bfb-4cc0-74eb-cb1b-8c03e1203feb.jpg

Celina Liebmann ved 2024 Women’s Speedway Gold Trophy i Teterow, Tyskland © Jesper Veldhuizen

Startet som en av forhåndsfavorittene, beseiret Liebmann sin landsmann Jenny Apfelbeck og flere ganger britiske mester Katie Gordon i sitt åpningsheat etter at Australias Anika Loftus hadde slått den nederlandske raceren Nynke Sijbesma, Micaela Bazan fra Argentina, og Rachel Hellowell fra Storbritannia.

Tysklands Hannah Grunwald startet også kvelden med en seier foran den ensomme franske føreren Audrey Dupuy, men etter den andre blokken med Heat var det bare Liebmann som forble med maksimale poeng da først Sijbesma og deretter Hellowell tok en seier, men Grunwald la bare til ett poeng til sin totale poengsum, og Loftus klarte ikke å score.

Liebmann og Sijbesma vant begge igjen i sine tredje Heat, og med Hellowell som også la til enda en seier og Apfelbeck som tok sin tredje andreplass, var det en klar topp fire som okkuperte kvalifiseringsposisjonene for Grand Final med bare den siste blokken med racing igjen å kjøre.

Opprettholdende sitt momentum, fullførte Liebmann en ren feiing av sine Heat-løp og åpnet i prosessen opp en to-punkts fordel på toppen etter å ha beseiret Sijbesma. Etter to diskvalifikasjoner og en nullpoeng, demonstrerte Tysklands Mascha Schwend hva hun er i stand til ved å vinne sin siste tur, men Hellowells håp om å gå videre til Grand Final endte i hennes siste Heat.

Med en plass blant topp fire på spill, trengte den tjue-ni år gamle et solid resultat, men kom sist hjem etter at den tyske raceren Patricia Erhart tok en trøste-seier foran Loftus og Apfelbeck, som begge plukket opp nok poeng til å sikre seg plassene bak teipen for nattens avgjørende løp.

Etter en krasj i første sving i Grand Final ble beslutningen tatt om ikke å holde en ny runde, og de endelige posisjonene ble tatt fra poengene etter Heatene, noe som ga Liebmann en klar og fortjent seier fra Sijbesma og Loftus.