Stian Haugan har de siste seks årene vunnet ni NM-gull. Etter seieren under NM-åpningen i Skien, er rallycrossføreren fra Notodden på vei mot sitt 10.

– Jeg har to mål år, og det ene er å vinne mitt 10. NM-gull, sier KNA Telemark-kjøreren.

I fjor innkasserte Haugan NM-gull både i bakkeløp og rallycross Supernasjonal klasse 3, som han har maktet tre ganger tidligere i én og samme sesong.

– Vi er fem-seks førere som jeg i år regner med vil kjempe i toppen. Fordelen min er et jeg presterer på et jevnt høyt nivå gjennom hele sesongen, uansett underlag, bane og vær.

Haugan vant sesongpremieren og NM-runden i Skien foran Herbjørn Haug fra KNA Vålerbanen og Rune Engesvoll fra NMK Gardermoen.

Fjerde på rad

NMK Grenlands motorbane er blitt en favoritt for Haugan.

– Det er faktisk fjerde gang på like mange starter at jeg vinner. På Notodden har vi ingen bane, og Skien blir på en måte min hjemmebane. Derfor er det ekstra stas å lykkes med kjente fjes på tribunen og sponsorene til stede, sier Haugan.

Reglene er i supernasjonalklassene er endret i år, og er blitt mer lik de som benyttes under EM og VM i rallycross. I praksis betyr dette at førerne også samler NM-poeng etter de innledende runder i tillegg til finalepoengene. Det er ingen hemmelighet at enkelte førere ikke er blide på alle endringene.

– Vi fikk beholde finaleordningen, slik at vi avslutter med en a-finale. Den store forskjellen er at de beste møtes nesten hele tiden. Etter Skien føltes det ut som om jeg hadde kjørt tre a-finaler på rad. Jeg vant a-finalen og hadde flest poeng etter de innledende rundene, sier Haugan.

Vil til Höljes

Stian Haugan er en av landets store veteraner innen norsk rallycross. Han trives med å kjøre Supernasjonal klasse 3, og har egentlig aldri hatt ambisjoner om å kjempe med de store i VM. Likevel er han fristet av tanken på å kjøre en VM-runde eller to.

– Jeg er i forhandlinger med Morten Bermingrud om å leie hans bil for å kjøre én VM-runde.

Egentlig kunne Haugan tenkt seg å kjøre både på Lånkebanen midt i juni og Höljes første helgen i juli.

– Lånkebanen er landets tøffeste rallycrossbane, men stemningen og opplegget rundt VM-runden i Höljes er noe helt spesielt. Jeg har bestemt meg for å kjøre i Sverige, hvis det blir min eneste sjanse noensinne til å delta i VM. Skulle jeg få inn nok penger til å være med på Lånke, hadde det vært moro, men pr. i dag er ikke det aktuelt.

Om det blir kjøring i Höljes er heller ikke garantert.

– Jeg må inn noen ekstra kroner for å finansiere løpet den nærmeste tiden. Alt må være klart i slutten av mai, sier han.

Marthinsen til topps

I klassen Supernasjonal inntil 1600 ccm ble det nok en seier til Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik i hans Citroën Saxo. Han vant foran Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport og Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus.

I supernasjonal 1600-2000 ccm ble det seier til Stein Svardal fra NMK Konsmo i Mazda RX7. Han vant foran Rudi A. Rosseland fra NMK Bergen og Johannes Holten Leifsen fra NMK Vikedal. Neste NM-runde i rallycross arrangerer av NMK Konsmo  på Konsmo Motorbane 31.mai til 1. juni.