Tor Åge Tøsdal er fornøyd med at NMK Mesterskap Nord har blitt tatt så godt i mot. FOTO: PRIVAT

– For mange ble det for dyrt og ressurskrevende å reise til Sør-Norge for å delta i landsfinalen. Derfor startet tanken om å etablere et eget bilcrossmesterskap i de nordligste fylkene, sier Tor Åge Tøsdal, som er leder i interimsstyret for NMK Mesterskap Nord.

Avstandene er stor i Norge, og for motorsportsutøvere nordfra er det ikke uvanlig å kjøre både 30 og 40 mil for å delta på billøp, men å sette kursen fra Troms til Sør-Norge med bilen bakpå hengeren mangedobler man kjørelengden. – Vi ønsket et statusløp i Nord-Norge, og startet et prøveprosjekt i 2013. I år arrangerte vi for fjerde gang. I praksis ser vi at deltagerne kommer nord for Salten, mens interessen har vært mindre sør i Nordland. De arrangerer egne cuper, sier Tøsdal, som representerer NMK Bardu.

Kathrine Olsen vant årets dameklasse i NMK Mesterskap Nord. FOTO: RUNE JOHANNESEN

POSITIV OMTALE

Likevel har stadig flere gjennomført de tre kvalifiseringsløpene som kreves for å få kjøre finaleløpet. – NMK Mesterskap Nord har økt i popularitet, og omtalen er stadig mer positiv. Førerne synes det er kjempetopp, sier han. I år var det NMK Midt-Troms som arrangerte finalen på sitt nye og flotte anlegg i Finfjordbotn. I følge Tøsdal deltok mellom 60 og 65 førere under årets utgave av mesterskapet. Richard Bergersen fra NMK Harstad stakk av med seieren i Åpen klasse foran Truls Johnsen fra NMK Tromsø. Juniorklassen ble vunnet av Marcus Solaas fra NMK Hålogaland, foran klubbkompis Kristian Olufsen.

NMK Hålogaland forsynte seg også med seieren i dameklassen, hvor Katrine Olsen gikk til topps foran Henriette Andersen fra NMK Lofoten. Tøsdal er ikke i tvil om at mesterskapet betyr mye. – Det bidrar til å utvikle motorsporten i nord, utvikle baneanlegg og ikke minst det som går på status. Dessuten får vinnerne delta på NMKs sportsmøte for å motta medaljene, noe som er populært, sier han.