Stinius Kvernrød fra NMK Melhus brukte 2016-sesongen som læring. Årets sesong blir den første hvor 13-åringen kjører full NM-runde i crosskart, og nå har unggutten kjøpt ny kart.

Tekst og foto: Frank  Skaufel

Med den nye karten har jeg utstyr på samme nivå som de andre, forteller karttalentet. Den gamle, en Yamaha, ble solgt sist høst, og en ny kom like fort inn garasjedøren på Kvål, hvor Stinius Kvernrød bor.

– Jeg kjøpte en helt ny 2017 IC-Kart som får KTM 125 motor med nye Øhlins dempere. Farger og design blir samme som den gamle. Med det nye utstyret er vi på høyde med de andre konkurrentenes kjøretøy og utstyr. Jeg fortsetter også å kjøre i 125-ccm klassen i 2017, sier han. Den gamle karten ble solgt til en nordtrønder.

– Vi solgte den rimelig, mot at han lovte å komme på løp i Sør-Trøndelag i år. Jeg synes det er viktig for rekrutteringen av sporten at flere blir med, og i 2018 håper vi det kommer en NM runde i Trøndelag også.

KJØPTE FØRST
Familien Kvernrød er motorinteresserte og da sønnen viste interesse, tok det ikke lang tid før saker og ting skjedde. 2017-sesongen blir hans tredje.

– Pappa viste meg videoer av kartkjøring. Det så morsomt ut, og det endte opp med at vi kjøpte en kart uten at jeg hadde prøvd, smiler han. 2016-sesongen ble Kvernrøds læretid innenfor crosskart. Han deltok i de tre NMrundene på Bjorli, Trysil og Gjøvik, og oppnådde å komme til B-finaler i samtlige løp.

– Jeg er fornøyd med det, men i år er målet er komme topp-ti på NM-rundene. I tillegg til å kjøre NM, skal jeg også delta på lokale løp i Trøndelag, forteller han. Konkurransen i crosskart er tøff.

– I enkelte løp stiller det opp mot 50 førere. Det blir hardt å hevde seg.

MORSOM KLASSE
Kvernrød trives med kartkjøring.

–Det er gøy å kjøre kart. Bilen har bakhjulsbrems og kan være ganske utstyrlig ut av svingene, men egentlig har vi god kontroll. Det raskeste jeg har kjørt er 104 kilometer i timen, sier han.

Bilcross er en stor motorsportsgren i Melhus og på Bollandsmoen, som er hjemmebanen til Kvernrød. Det har ikke fristet unggutten.

– Bilcross må man være eldre for å begynne med. Crosskart kan man kjøre fra man er seks år, sier han.

Kvernrød er en ivrig motorsportsutøver, og har i likhet med sine jevnaldringer drømmer som er viktig å ta vare på.

– Jeg skal over i 250-ccm klassen når jeg blir eldre, men senere er målet å kjøre rallycross. Drømmen er å kjøre VM i rallycross når jeg blir eldre, men da trenger jeg flere sponsorer enn mamma og pappa, smiler Kvernrød, som sist høst ble tildelt Melhusbankens talentstipend på 10 000 kroner.