Fjorårets NM-seier i Formel K var ekstra imponerende ettersom han kom rett fra ferie i Miami, hadde reist i flere timer og tidsforskjellen satt fortsatt i kroppen under NM-løpet. På toppen av det hele var konkurrentene hans flere år eldre, de fleste mellom 18 og 25 år gamle. I år er konkurransen tøffere. Nå kjører Morgan Kristianseni Junior 125-klassen der både
motor og fart er større.

Vi møtte ham under Håsken Grand Prix på Andebu tidligere i sesongen. Selv om det er et godt stykke fra Stavanger til Vestfold, synes ikke Kristiansen det gjør så mye å reise til forskjellige steder på Østlandet der mange av løpene i sesongen går, spesielt ikke når det går bra. – Men hvis jeg ikke lykkes, er det litt kjipt, sier han.

Morgan Kristiansen begynner å få opp farten på karten i den nye klassen. Her ser vi ham i aksjon under Håsken Grand Prix.

ALVORLIG FALLULYKKE

Den unge motorsportsentusiasten fra Hinna i Stavanger forteller at han har drevet på med motorsport allerede i mange år. Kristiansen husker ikke helt når han begynte, men han tror det er fem eller seks år siden. – Det var en kompis av pappa som inspirerte meg, han har drevet med motorsport selv, forteller han. Likevel er det ikke en selvfølge at Kristiansen i dag befinner seg i norgestoppen i gokart. Han forteller at han ble utsatt for en stygg ulykke da han var seks år gammel, før han hadde begynt med motorsport.

Det var en alvorlig fallulykke. Han hadde klatret i et høyt tre. Langt over bakken mistet Kristiansen taket og falt og landet på hodet i en steinrøys. Han slo seg bevisstløs og havnet i koma og svevde mellom liv og død i ett døgn, og verken legene eller foreldrene visste sikkert om han kom til å overleve. Likevel kom han seg etter hvert på beina igjen, begynte med gokart og drømmer også om enda raskere kjøretøy etter hvert. I et intervju med Stavanger Aftenblad forteller han at forbildet hans er norske Anders Krohn, som kjører Indy-car i USA. Indy-car er ganske likt Formel 1. Unggutten er også en del av Anders Krohns junior-team, CRG Norge.

SATSER PÅ NM

Foreløpig har han begrenset erfaring i den nye klassen og det er tidlig i sesongen, men han synes det går bedre og bedre. Kristiansen har kjørt flere løp allerede, men hovedmålet for i år er han ikke i tvil om. – NM på hjemmebane er målet i år og jeg satser alltid på å vinne. Jeg kommer ikke på løp for å tape, erklærer den regjerende norgesmesteren i Yamaha-klassen. Arrangementet går på Klepp i slutten av juni, men det kommer også flere løp senere i sesongen der målet er det øverste trinnet på pallen.

14-åringen forteller at om man skal bli god i denne sporten, så er det i grunnen bare ett som teller. – Trening er det viktigste. Du må trene mye både fysisk og på bane, sier Kristiansen. Fysisk trening er viktig, både fordi man trenger styrke og utholdenhet under løpene, men også fordi treningen hjelper til å holde fokus. Trene gjør han også mye og i sesongen blir det mange løp og mye kjøring. Faren hans er mekaniker og hjelper ham med skruingen slik at karten er klar til neste løp.

– Jeg prøver å lære mest mulig, legger han til. Det er slett ikke gratis å drive med denne sporten. Den unge motorsportsføreren innrømmer at det er ganske dyrt, men de klarer likevel å få det til å gå rundt. Noen sponsorer har han fått, men han forteller at det ikke er lett å skaffe sponsorer i Stavanger for tiden. –Det er dårlige tider i Stavanger nå.

Morgan Kristiansen satser alltid på å vinne, og her kommer han først ut av svingen.