Fokuset på talentutvikling og karrierevekst i tidlig alder blir bare større og større i alle ulike grener innenfor motorsporten. Spesielt i motocross kan fokuset på å kjøre mest mulig motorsykkel være såpass sterkt at man glemmer det meste annet.

I alle fall hvis vi skal tro Pål Anders Ullevålseter, som er en mann det er verdt å lytte til av ungdommen. I 2004 vant han VM i Ørkenrally sammenlagt, og i 2006 ble det bronse. Ullevålseter er den første nordmann som har gjennomført Rally Dakar, verdens lengste og farligste ørkenrally. I 2010 ble han nummer to, og han har tre ganger vunnet Africa Race. Da vi snakket med ham om talentutviklingen i Lier Motorsportklubb, hvor han nå er engasjert som trener, så ønsker han at elevene også holder seg i aktivitet på andre måter.

Selv om Pål Anders Ullevålseter (i rød jakke) ikke lenger er det norske håpet i gode gamle Paris-Dakar-rally, så holder han seg aktiv i det norske miljøet ved å være trener i Lier Motorsportklubb.FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN

 

– SUNT MED ANDRE INTERESSER

– Disse guttene og jentene har godt av å gjøre litt andre ting enn bare cross. Det er sunt med andre interesser. Jeg vil gjerne at en crossfører skal sammenlikne seg med en alpinist. De trener veldig bredt og står ikke på ski hele året. Skal du kjøre cross 52 uker i året, så har du et problem når du blir 18-19-20 år, sier Ullevålseter. Allsidighet er noe han praktiserer i sine treningsøkter, og overfor sine egne er han veldig tydelig på at aktiviteten utenfor sykkelen er svært viktig for egen utvikling.

– I den gruppa jeg har, er det først og fremst viktig å ha det gøy, samtidig som man blir god. Men det er viktig å få utøveren til å forstå at alt er like viktig. Noen ganger gjør jeg rare ting som de ikke skjønner bæret av. Litt løst og ledig, det må til, sier han.

Ailo Gaup holdt på med en rekke idretter samtidig, ved siden av crosskjøring, da han var unggutt. Han ber dagens unge være mest mulig aktiv med andre aktiviteter ved siden av motocross. Foto: Trond Løkke, aktivioslo.no

 

MEST FOR MOROS SKYLD

Ett av Norges største freestyleprofi ler gjennom tidene, Ailo Gaup, deler synspunktene til Norges største enduroprofi l. Gaup ble verdensmester i FMX både i 2004 og 2007, og World Cup i 2003 og 2004. Gaup, som nå kjører kun for moro skyld, også han i Lier Motorsportklubb, ber både utøvere og foreldre om å være forsiktige med seriøsiteten i yngre alder.

– Barn skal utvikle seg gjennom lek, så det er ikke noe poeng at man da skal begynne å trene beinhardt i femårsalderen. Man får ikke det fortrinnet som mange tror. Trening er noe som kommer senere. Først og fremst må man bare være i aktivitet, sier Gaup.

 

DREV MED SKATEBOARD

Og ikke minst dette med allsidighet, det er Gaup en stor tilhenger av. – Jeg drev med masse forskjellige aktiviteter. Skateboard, litt langrenn også var jeg i skibakken så oft e jeg kunne om vinteren. Jeg syklet også veldig mye. Kampsport også. Jeg drev med alt mulig hele tiden da jeg var barn. Hvis du blir ensporet som 10-åring, da går du glipp av veldig mye, og det tror jeg ikke er noen fordel. Overgangen fra lek til trening og seriøsitet bør være fl ytende, sier han.