Mamma Linda Torp serverer, men det er ikke lange lunsjpausen Dennis tar før han durer av gårde igjen. FOTOS: SIMEN NÆSS HAGEN

Lier Motorsportklubb har etter hvert blitt én av de største klubbene i norsk motocrossmiljø, og baneanlegget på Leirdalen i Lier kommune – like ved Liertoppen kjøpesenter – er blitt kjent som ett av de aller beste banene i Norge og Norden forøvrig. Her bugner det av utøvere, enten du er fem eller 50 år. Lier Motorsportklubb har åpnet et tilbud for alle, noe som har gjort klubben og anlegget svært attraktivt.

– Radiusen er stor. Vi har utøvere fra Buskerud, Østfold, Vestfold, Oslo, Mjøsregionen og til og med Valdres som kommer hit, kan en av klubbens ildsjeler, Borgar Lunde, fortelle. Cirka 650 er medlemmer av motorklubben, nå ikke bare som støttemedlem men som fullverdig medlem av klubben i større eller mindre grad.

 

 

PAUSE KUN FOR Å SPISE

Én av disse er fem år gamle Dennis Torp Nedrebø. På minibanen ved siden av hovedbanen kryr det av små barn og unge som er ferske og uvante på sykkelsetet. Torp Nedrebø derimot, han har god kontroll på sykkelen sin, og har nesten ikke tid til å stoppe for å ta en prat.

Dennis Torp Nedrebø er bare fem år gammel, men har ingen problemer med å beherske crossykkelen på knøttebanen i Lier.

– Men han sa han ville ha litt mat, så da stanser vi for en liten pause, sier mamma Linda Torp.
Sønnen kjører inn for å stoppe, men tar i stedet en liten peptalk med pappa Thomas. De kommer fra nabokommunen Hurum, og har Lier som sitt nærmeste anlegg. Hit reiser de én gang i uka, hver tirsdag, for å la sønnen holde på med det han elsker. Pappa Thomas Nedrebø har vært aktiv med motocross tidligere, og synes det er fl ott at guttungen har fått samme interesse og har mulighet til å starte allerede i femårsalderen.

 

TIL STEDE I TRE TIMER

– Det er nok min feil, ja. Han har hatt sykkel siden han var to år, og nå er vi her for femte gang på rad på fem uker, sier pappa Nedrebø. Mens han prater, tar sønnen Dennis på seg brillene og kjører igjen. – Han glemte nok at han var sulten, for han vil bare kjøre og kjøre. Vi kan være her fra fem til åtte, og bare se på at han kjører. Det er utrolig stas. Han får mange nye venner bare av å være her, og alle her er veldig ivrige. Se på han, han virker veldig stødig. Ser ut som han har god kontroll til å være så liten, sier mamma Linda, tydelig stolt.

 

AILO GAUP ER HELTEN

Omsider kommer han inn for en matbit. Mamma har smurt en stor matpakke med brødskvier. For uten mat og drikke, duger helten ikke, sies det. Når vi snakker om helter, så er det en åpenbar helt for Dennis. – Ailo Gaup, sier han lavmælt, litt sjenert – og med fullt fokus på å gjøre det Ailo Gaup var best til. Å kjøre crossykkel. Vi følte for å ta en telefon til Gaup for å fortelle om en av helt sikkert mange små som har ham som forbilde, og hvilke tips han vil gi til barn som Dennis.

– Så utrolig hyggelig! Først og fremst er det viktig at han har det morsomt, at det er lystbetont. Det er svært viktig i barnealder, ellers så stopper det opp, sier Ailo Gaup.

Selv om øktene fort tar tre timer, så er det overhodet ikke kjedelig – ei eller for foreldrene. Mamma Linda og fl ere andre foreldre står stolt og ser hva barna deres får til på crossanlegget i Lier.

 

KRYR AV BARN OG UNGE

Tilbake til crossanlegget i Lier snakker vi mer med foreldrene til Dennis om miljøet som er i klubben. Opp mot 30 barn og unge kan være tilstede gjennom økta, anført av den lokale helten Christian Granbakken som trener. På den store banen er det selveste Pål Anders Ullevålseter som er trener, for de litt større guttene og jentene. For like gjerne er det nemlig fl ere jenter på plass og ikke bare gutter.

– Blant annet kommenterte Dennis at «han der, han var god til å kjøre på bakhjulet», forklarer mamma Linda, og peker på en av førerne, med lilla drakt og lang fl ette. Dennis overhører dette og sier til sitt forsvar: – Men gutter kan også ha fl ette da, mamma, sier Dennis, før han tar en siste bit av brødskiva og drar av gårde med sykkelen igjen. Det har så vidt gått en time. Dermed venter det to timer til med kjøring for Dennis, og underholdende venting for mor og far.