Cornelius Tøndel fra Hommelvik og Trondheim er glødende opptatt av motocross, og nasjonalt er han helt i teten i juniorklassen. Han vant blant annet NM-runden på Våler før ferien. – Jeg leder NM med åtte poeng foran siste NM-runde, og jeg satser alt på vinne sammenlagt, sier MX-talentet, som representerer Trondheim MK.

Cornelius Tøndel har holdt på med MX siden han var fire år, og elsker å kjøre tohjuling.

 

STORT NIVÅFORSKJELL

Å vinne i Norge er ikke automatisk det samme som å hevde seg internasjonalt. – Forskjellen mellom toppen i Norge og i Europa er sinnsyk stor. Husk at mange av mine konkurrenter kan trene hele året, mens jeg må bruke tid og penger for å få trent vinterstid. Sist vinter var vi tre turer til Spania, til sammen en måned, for å trene, sier han.
Tøndel har allerede luktet på EM-nivået. – Jeg deltok i en EM-runde i svenske Uddevalla i slutten av august, men oppnådde 23. plass i mitt beste heat. Jeg slet med startene i heatene i tillegg, og måtte bruke mye ressurser på å kjøre meg frem. Hvis jeg hadde hatt full klaff, kunne jeg kommet topp-ti, sier han. Tøndel deltok også i nordisk mesterskap i sommer, uten å lykkes.

– Det gikk ikke så bra. Jeg trynet på startflata i det første heatet, og endte opp med en 15. plass, sier 15-åringen, som på forhånd hadde ambisjon om å kjempe helt i teten under det nordiske mesterskapet.

Cornelius Tøndel viste nylig frem mange av sine ekstreme kvaliteter under det Midtnorske mesterskapet på Lånke, som han forøvrig vant.

 

BOBIL TIL LØP

Sammen med enten pappa eller besteforeldre reiser Tøndel rundt i en bobil med henger for å konkurrere. Både til rundene i det svenske mesterskapet i Sverige og til NM-rundene i Norge må det kjøres langt når man bor i Trøndelag. – Jeg har en andreplass i Varberg som beste resultat i årets svenske mesterskap, forteller han. I det Midtnorske mesterskapet har Tøndel vært helt suveren. Han har vunnet 14 av 14 heat han har kjørt, og leder med 70 poeng i sammendraget før de to siste løpene. – Dessverre blir det ikke mer internasjonal kjøring i år, men i tillegg til å kjøre den siste NM-runden, skal jeg delta i lag-NM midt i september. Planene for vinteren er heller ikke lagt, men det er ikke umulig vi tar en tur over til USA, sier Tøndel, som i august startet i 10. klasse.

 

MER EM TIL NESTE ÅR

Neste sesong vurderer Tøndel å gå opp fra 125 ccm til 250 ccm, og målet er å få kjørt enda flere EM-runder. – Det koster mye tid og penger å satse internasjonalt, men jeg har lyst til å kjøre flere EM-runder neste sesong. I tillegg vil jeg selvsagt satse på NM, og kjøre midtnorsk for moros skyld, sier han. Penger er alltid en faktor i motorsport, men Tøndel er en av de heldige. – Jeg har mange gode sponsorer, men har selvsagt plass til flere enn dem jeg har i dag. Jeg er heldig som har god støtte både fra sponsorer og familie. Uten det ville det blitt vanskelig, sier han. Ambisiøse Tøndel har drevet med MX siden han var fire år, og elsker sporten. – MX er det jeg brenner for, og er det kuleste jeg vet om, smiler talentet. – Og om fem år, hvor er du da? – Da er jeg verdensmester, det tror jeg.