4: Petter Leirhol i aksjon under landsfinalen. Nå drømmer han om å kunne ta seg enda raskere fram på banen i rallycross. (Foto: Silje Øyen)

Årets vinner av damelandsfinalen, Marte Marthinsen fra NMK Larvik, forteller at hun egentlig ikke har lagt så mange konkrete planer for neste sesong ennå, men hun skal i alle fall kjøre Landskampen og selvsagt damelandsfinalen. Årets seier, som var hennes første, har gjort noe med motivasjonen hennes.
– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være mulig, jeg får lyst til å satse videre, sier 22-
åringen fra Tjodalyng.

Aller helst ville hun nå ha satset på rallycross. Den fartsglade Vestfold-jenta har prøvd seg i rallycross tidligere og den store drømmen hennes er å gjøre comeback. Hun synes det er synd at begrensningen ligger i hva hun har råd til. Samtidig er hun veldig fornøyd med de sponsorene hun har.
– Jeg har vært veldig heldig med sponsorer. De har støtte meg i mange år, sier hun. Likevel er det ikke lett å få nye sponsorer, spesielt ikke hvis en har få resultater å vise til. I så måte har årets sesong vært veldig positiv for henne, både med seier i damelandsfinalen og beste kvinnelige deltaker i landsfinalen. Der ble hun nummer 18 totalt, mens nest beste kvinne var helt nede på 60.plass. Det har likevel ikke gått så bra i de andre løpene hun har stilt opp i. Bilen har ikke vært helt optimal, men det håper hun å gå gjort noe med til neste sesong. Hun har mye støtte fra familien sin og har både en mor og en far som har drevet med rallycross og bilcross og har en onkel som kjører aktivt.
– Det er veldig moro at hele familien stiller opp på løp og at vi har felles interesse, sier
hun.

Marte var på sitt første billøp da hun var fem år og begynte med motocross da hun var ganske lita. Det gikk ikke så bra, hun hadde en velt og ble litt skremt. Dermed ble det i stedet motorsport på fire hjul når hun ble gammel nok.

 

Klar for noe annet

Petter Leirhol fra NMK Valdres er årets vinner av landsfinalen i bilcross, en seier han har gått for lenge og som han opplever som et høydepunkt i karrieren. – Jeg har vært nær et par år. Dette var det siste som manglet. Nå føler jeg at jeg er litt ferdig med bilcross og har lyst til å prøve noe annet, sier 23-åringen fra Slidre i Valdres.

I likhet med Larvik-jenta ønsker han å satse i rallycross, men det koster jo litt mer, og han er usikker på om han klarer det økonomisk.
– Det er det som er bøygen, legger han til.

Den fartsglade valdresingen tror han har nok til å drifte en rallycrossbil og kjøre løp, men har foreløpig ikke nok penger til å kjøpe en rallycrossbil og vet ikke helt hva han skal finne på for å løse problemet.
– Sponsorene mine er veldig positive, men jeg trenger litt mer for å få det til, sier han. Han forklarer at det er helt andre summer til drift og vedlikehold av bilen i rallycross enn i bilcross. I tillegg koster selve bilen også en god del mer.
– Men det er helt sikkert også mer moro når det går fortere, smiler han.

 

Marte Marthinsen fra NMK Larvik vant damelandsfinalen i 2017 for første gang. Nå drømmer hun om rallycross. (Foto: privat)

 

Foreløpig vet han ikke hva det blir til, men han har jo fortsatt god tid til å finne ut av det. Neste sesong er ennå et stykke unna. og mye kan skje. Han forteller at han har drevet med bilcross i åtte år, helt siden han var gammel nok. Før det var han så vidt innom gokart.
– Jeg kjørte tre gokartløp og var med på sommercupen da jeg var 12 år, forteller han.

Samtidig har han fått motorsporten inn med blodet. Faren hans kjører rallycross og vant landsfinalen i bilcross i 1993.