En skade har holdt Mathea Selebø unna MX-sykkelen, men nå er hun tilbake for fullt. FOTO: PRIVAT

– Jeg ble skadet på Byberg i Sola under trening, og jeg ble klemt sammen med en annen utøver. Det smalt, men vi holdt oss på sykkelen og kjørte videre selv om det ble brudd, forteller Mathea Selebø. Tøffingen måtte opereres, og en skrue ble satt inn i foten. Det betød noen uker med gips, men i juni var 15-åringen fra Sokndal i Rogaland tilbake. – Det var kjedelig, men jeg kommer sterkere tilbake. Jeg gikk kun glipp av ett eneste løp, sier Selebø, som fyller 16 år 24. juli.

SATSER PÅ NM-GULL

I en alder av 15 år er Selebø et av landets største MX-talenter. I to år på rad har hun returnert fra NM med sølv. Årets NM går over to runder i Lier i august og på hjemmebane i crossløypa til Elgane Motorsykkelklubb en måned senere. Målet i år er rimelig klart. – For meg ville det betydd enormt mye å vinne et NM-gull. Jeg vil vise at jeg er den beste landet. Selv om skaden har satt meg noe tilbake, er jeg sikker på at skal kunne kjempe om seieren i august og september, sier Selebø, som har holdt på med motocross siden hun var ni år gammel.

Det var storebroren som fikk lurt henne med i motorsporten. – Jeg har holdt på med mye forskjellig, men broren min hadde crossykkel og detble bare slik, men jeg har aldri angret, smiler Selebø, som når hun er skadefri trener hver neste dag.

IDRETTSGYMNAS

Selebø er svært takknemlig for det arbeidet som blir lagt ned i klubben. – Mange stiller opp for at jeg skal kunne satse på idretten min, sier MX-talentet, som akkurat har avsluttet 10. klasse ved Sokndal skole. Nå venter Selebø spent på svar om hvor hun blir elev til høsten. – Jeg har søkt idrettslinjen ved den videregående skolen i Sandnes, og håper jeg kommer inn der. MX-miljøet blant jentene er ikke spesielt stort i Norge, men internasjonalt er motocross en stor motorsportsgren for jenter. – Noen jenter i Norge holder et greit nivå, men jeg skulle ønske flere jenter kunne blitt med. Lederne rundt omkring har en jobb å gjøre for å rekruttere flere. I dag er MX mest en guttesport, men den passer like godt for jenter, sier hun.

VM-DELTAGER

VM i motocross går over flere runder, og i år har Selebø forsøkt seg i kamp mot de beste i dameklassen som rommer utøvere fra 15 år og oppover. – Vi må kvalifisere oss for å få kjørt VM, og i Tyskland endte jeg på en 17. plass. Selv mener jeg at jeg er god nok til å kjempe om plasseringer blant de ti beste, sier hun. Neste mulighet for den ambisiøse jenta er i Nederland i august. – Da er målet å komme meg opp blant de ti beste. På sikt har jeg er et mål om å bli verdensmester. Jeg mener det er fullt mulig, sier Selebø.