Anders Becker Johansen forteller at ekstremenduro er en tøff sport med mye skader. Her ser vi han sammen med Paulo Melicia som arrangerer flere store enduroløp i Portugal. Bildet er tatt under EM-runden i Portugal da Becker`n kjørte med forstuet ankel.

I fjor overrasket han alle, men kanskje aller mest seg selv med å ta sølv i debutsesongen i European Extreme Enduro Cup, som regnes som et europamesterskap. Meldingen om sølvplassen fikk han på en spesiell måte. – Det tikket inn en SMS fra mekanikeren min om at jeg hadde blitt nummer to i EM. Da fikk jeg gåsehud over hele kroppen. Det er nok en av de største opplevelsene jeg har hatt i sporten, forteller Becker Johansen. – Hvorfor kom beskjeden via SMS? – Det ble strøket et løp, også var det litt usikkert med utregningene. Derfor fikk vi ikke vite det med en gang. Når det var klart var det mekanikeren min som først fikk nyss i det, ler han.

VINNERAMBISJON

Denne sesongen har han satt seg enda større mål nemlig å vinne hele mesterskapet. To runder er kjørt og nordmannen ligger på delt tredjeplass, og mener at gullet absolutt er innenfor rekkevidde denne sesongen. Når Racing går i trykken kjører Becker Johansen årets tredje EM-runde i Romania, og finaleløpet kjøres i Sverige under Battle of Vikings. – Battle of Vikings er et knalltøft løp med store påkjenninger. Vi sitter på sykkelen i fire til fem timer med teknisk krevende hinder hele veien. Det er ingen hvile og jeg antar at vi forbrenner opp imot 6000 kalorier i løpet av et slikt løp. Det krever sin mann, sier 28-åringen.

ANKELSKADE

Ekstremenduro er absolutt ikke for alle. Becker Johansen forteller om ribbeinsbrudd, forstuet ankel og lange perioder med krykker. – Jeg kjørte forrige EM-runde i Portugal med forstuet ankel. Jeg klarte ikke gå på beinet, og måtte kjøre løpet mye med bare ett bein på sykkelen. Legen var ikke spesielt imponert da jeg kom i ambulansen etter løpet, men jeg ble nummer fem. Jeg er veldigsta, og nekter å gi meg. Det er kanskje min største styrke, sier han. Under fjorårets NM slet han med ribbeinsbrudd, mens han under første EMrunde i England i år trynet hardt og tapte mange plasseringer, men nektet å gi seg og kjørte til mål. – Det er viktig å plukke poeng hele tiden, smiler han.

ENDA RØFFERE OG TØFFERE LØP

Den store drømmen for Becker Johansen er ørkenrally med Dakar som det store målet, men det krever mye planlegging og ikke minst mye penger. – Dakar Rally er et løp jeg har ekstremt lyst til å kjøre. Det er den ultimate manndomsprøven for en endurofører, sier han, og forteller at det kreves over en million kroner for å få til en start i det som regnes som verdens tøffeste løp. Becker Johansen er en av seks utøvere på landslaget hvor Pål Anders Ullevålseter er landslagstrener. Han mener Becker Johansen har stort potensial i løypa og Ullevålseter vil gjerne bidra med erfaring og tips hvis han får kjøre Dakar Rally.

På startstreken i EM står flere helprofesjonelle førere som lever av å kjøre motorsykkel, men Kongsbergutøveren lar seg ikke skremme, og håper at han neste år kan ta steget opp i Red Bull-serien i ekstrem enduro som regnes som VM. – Jeg må ta steg for steg i satsingen min, men jeg håper selvfølgelig å komme videre. Skulle jeg klare gullet i EM i år, så frister det å få kjørt Red Bull-serien allerede neste år, og det ville kunne åpne noen dører for meg, tror han.