At han regnes som et av klubbens største talenter, sier ganske mye for en klubb som Lunner Motorsport som blant annet assosieres med den nidobbelte norgesmesteren og svenske mesteren Kenneth Gundersen. MX-legenden har nå treneransvaret både for Østerhagen og flere andre store talenter. Gundersen regnes som en Norges beste MX-kjørere opp gjennom årene og har også flere gode plasseringer i VM i tillegg til noen individuelle VM-seire å se tilbake på.

KJØRER MYE

Tolvåringen fra Slattum i Nittedal forteller at han har kjørt motocross siden han var fire år, og fikk interessen inn med morsmelken. Faren hans, Thor Håkon Østerhagen, er en av trenerne i klubben, og sønnen Håken er ikke vond å be når det kommer til trening og deltagelser i konkurransen. – Det blir mest regionsløp og norgescupløp jeg deltar i, men konkurrer også i noen løp i Sverige ettersom jeg trener mye i nabolandet. Jeg synes det er ekstra moro å vinne i Sverige, forteller Håkon Østerhagen.

PARKERTE KOMPISENE

Racing møtte Østerhagen under sommerens klubbløp, hvor han konkurrerte mot sine egne klubbkamerater på samme alder. Østerhagen brukte ikke lang tid på å parkere konkurrentene. Han tok ledelsen allerede fra start og gjennomførte løpet i god stil, og 12-åringen tok seg fram i den krevende løypa med flere luftige hopp samtidig som det også gikk fort unna i de krappe svingene. MX-talentet fra Nittedal ledet fra start til mål, og tok også igjen noen av klubbkameratene med en hel runde før han ble flagget over målstreken. Østerhagen har likevel større mål i sikte enn å komme først i mål på et klubbløp.

– Jeg skal vinne VM, håper han. For å bli god i denne sporten kreves det mye trening og Østerhagen trener ofte, nesten hver helg og kjører også mange løp. Det er ikke vanskelig å motivere seg for trening, spesielt ikke når pappa Thor Håkon er en av trenerne i klubben. Østerhagen har ellers nok av forbilder i sporten sin. En av dem er den franske profesjonelle utøveren Romain Febvre, som vant verdensmesterskapet i motocross i 2015 i MXGP-klassen. – Jeg håper en dag å bli like god.

FORTSATT

«DUNDRIK» Østerhagen synes ikke det er vanskelig å kombinere stor satsing i motocross med skole og lekser. – Jeg får tid til lekser, for jeg er med på leksehjelpen på skolen, forteller han. Skal man bli god i motocross er det ikke nok bare å kjøre mye, det er også nødvendig å være fysisk aktiv. Østerhagen sier at han ikke er så flink til å trene, men han løper ganske mye og er aktiv på skolen. Denne sesongen er hans viktigste mål løpene i norgescupen. Plasseringer kan han ikke tenke så veldig mye på enda, for Østerhagen kjører fortsatt i dundrikklassen.

Dette er en klasse for de aller yngste og disse blir det ikke tatt tid på. I følge reglene i Norges Idrettsforbund kan barn i alderen seks til og med tolv år delta i lokale konkurranser og idrettsarrangementer, der det ikke er individuelle plasseringer, men lik premie til alle deltagere. Først fra det året de fyller tretten år får de lov å være med i konkurranser med plasseringer. Stor fart, luftige hopp og krappe svinger gjør at det ikke alltid går helt skadefritt for seg. Østerhagen forteller at det verste han har opplevd i sporten var da han falt og brakk armen og var skadet i tre uker. – Det hender jeg skader meg litt, men ikke så veldig alvorlig, sier han.