– Jeg skulle egentlig kjørt en Toyota MR2, men uken før Landsfinalen raste girboksen. Vi fikk tak i en ny girboks, men den var også gåen. Dermed måtte jeg låne pappas bil, men tirsdag før landsfinalehelgen raste motoren, forteller 24-åringen fra Verdal, om de dramatiske dagene i forkant av årets store mål.
Thomas Hårberg og den driftige familien med pappa Kjetil i spissen, måtte på motorjakt til Opel Astra’n.
– Da trodde jeg Landsfinalen røk, men vi greide å få i hop en ny motor takket være pappa. Uten hans hjelp hadde jeg ikke kunnet stille på landsfinalen, sier Hårberg.

 

Svak start

For en verdaling er det å stille til start på hjemmebane under Landsfinalen noe av det største man kan oppleve. Derfor ble det noen nervepirrende dager i forkant av finalen, og lettelsen var stor da han kunne trille til start på Verdal Motorsenter.
– Da vi kom i gang, fikk jeg en svak start i det første heatet og kom ut som nummer tre etter den første svingen. I andresvingen ble jeg påkjørt, og var helt nede på femteplass. Jeg visste jeg måtte vinne for å komme til a-finalen, forteller han.

Oppnådde 31 poeng

Dermed startet jakten, og til slutt greide Hårberg å manøvrere seg frem til førsteplass. I de to neste heatene ble det også seier, og i den siste omgangen fikk han bestetid uansett heat og fikk et ekstrapoeng. Med 31 poeng var Hårberg én av tre som kunne trille til start i a-finalen med toppscore.
– I finalen kom jeg ut som nummer tre, men Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus og Roger Eidem fra Hell Motorsport sklei ut i den andre svingen og da smatt jeg forbi. Etterpå lå jeg i tet, og ventet med alternativsporet til siste runde hvor jeg kom ut likt med Joakim Gjønnes. I mål var jeg kun et par meter foran lagkompisen, sier Hårberg.
Dermed ble det dobbeltseier til NMK Verdal/Levanger, mens to andre trøndere, Eidem og Taraldsen på 3.- og 4. plass, befestet den trønderske dominansen.

Thomas Hårberg fikk beholde bilen etter landsfinalen i Verdal.

Nabo til banen

Det nybygde Verdal Motorsenter ligger kun to minutter unna der hvor Hårberg bor.
– Jeg kjørte skikkelig på hjemmebane, og for meg betyr seieren vannvittig mye. Det er det største man kan vinne i bilcross, og når jeg gjør det på hjemmebane betyr det ekstra mye, sier landsfinalevinneren, som også fikk beholde bilen etter at han selv vant budrunden etter målgang.
Hårberg har i mange år vært et av landet største bilcrosstalenter. I 2011 vant han Landsfinalen for juniorer og året etter ble han nummer tre i samme klasse. Som senior ble han nummer to i Landsfinalen i 2014 i Bjorli.

Rallycrossatsing

I 2015 vant han NM i rallycross klasse 1, og rykket senere opp i klasse tre med biler som har motorer inntil 2400 ccm.
– Jeg kjøpte egen bil i 2017, og ble nummer åtte sammenlagt. Med to runder igjen har jeg i år oppnådd to tredjeplasser og en niendeplass hittil i år, og ligger på 5. plass sammenlagt. Med klaff i de to siste rundene håper jeg å komme opp på pallen i totalen, sier han.

Med denne Volvo’n ligger Thomas Hårberg i teten og kjempen om en pallplass i NM rallycross klasse 3.