Når drømmen er blitt virkelighet. Når målet er nådd. Når trofeet omsider er i de rette hender – dine hender. Der og da, på scenen foran en hel motorsportverden i Doha, gikk det for alvor opp for meg hva jeg har greid. Jeg er verdensmester!

Igjen!

Jeg fulgte en ny drøm, dyttet motgang til side, ga aldri opp og fikk betalt i noe langt mer verdifult enn penger.

For intet kan matche selvrespekten man sitter igjen med etter å ha nådd sine største mål. Om drømmene er store eller små; det å sette seg mål og streve etter å nå dem, er noe av det viktigste som fins i livet.

I min nye sport var det mange som drømte om og satte seg mål om å bli tidenes første verdensmester. Men mitt team var det som jobbet hardest, var smartest og gjorde mest riktig på veien. Vi la en plan, satte oss små delmål for sesongen. Vi tok kalkulerte sjanser. Vi prøvde ut nye muligheter. Vi tenkte annerledes. Vi drømte sammen og satte oss felles mål. Og vi nådde målene sammen.

I 2003 fikk jeg ingen pokal med meg hjem etter VM-gullet i rally. Først for et par uker siden, på den kombinerte VM- og 40-årsfesten hjemme i verkstedet mitt, fikk jeg en kopi av 2003-pokalen av min kone Pernilla og sønn Oliver. Gjennom elleve år hadde jeg vært litt lei meg for at jeg aldri fikk med hjem noe VM-trofé. Overraskelsen fra Oliver og Pernilla var helt fantastisk.

For meg forteller trofeene alt. Jeg ser sjelden tilbake på hva jeg har oppnådd så lenge jeg er aktiv. Jeg er en type som kun ser framover. Men en dag kommer til og med jeg til å slutte. Og da ønsker jeg å minnes mine beste øyeblikk i karrieren. Den mest prestisjefulle prisen jeg mottok i 2014 var «Lifetime Achievement Award» på Autosport Awards i London for noen få uker siden.

Å feire en VM-tittel er noe helt spesielt. Elleve år gikk før jeg fikk oppfylt drømmen på nytt. Og da omsider tiden var inne igjen, etter at tittelkampen ble avgjort i Italia i september, bestemte jeg meg for å feire det på beste vis med alle mine nærmeste rundt meg. Vi endte opp på verkstedet mitt i Torsby med 220 inviterte venner og kjente. Det ble en veldig følelsesfylt kveld for meg.

Det føles virkelig annerledes å våkne om morgenen nå. Som vanlig skjer det tidlig – klokken 07. Jeg går på badet, ser meg i speilet og forteller meg selv at jeg kan nå alle mål jeg setter meg om jeg bare jobber hardt nok for det. Akkurat slik min kjære mor lærte meg en gang for mange år siden. Smilet og selvbildet jeg får i retur er verd hvert eneste minutt med strev, slit, motgang. Livets reise må nødvendigvis inneholde også nedturer om man skal kunne nyte oppturene til fulle.

Året som nå er tilbakelagt har vært det mest suksessrike i karrieren. VM-tittel, fem løpsseirer, ni plasseringer på seierspallen (av 12 løp), 24 heatseirer (av 72 heat) i World RX – samt Monster Super Charge-trofeet (første bil inn i første sving i World RX-finalene) og ytterligere fire triumfer i uoffisielle billøp. I tillegg betyr det minst like mye for meg at min sønn Oliver fikk til en minst like god sesong med tre titler (Nord-europeisk, svensk og norsk mester) og ni enkeltseirer.

Planen er å satse på World RX også neste sesong. Mitt største mål er å forsvare VM-tittelen fra i år. Det blir garantert vanskeligere å vinne på nytt i 2015, men vi har en god og videreutviklet plan for å klare det, og årets VM-gull gjorde meg bare enda mer sulten på suksess.

Race, seirer og titler gjør noe med meg. Jeg er 110 prosent sikker på at årets sesong i rallycross har gjort meg til en bedre motorsportsutøver. Derfor har jeg også lekt med tanken om å kjøre en runde eller to i rally-VM om det dukker opp et godt nok tilbud. Jeg har også lyst til å måle krefter mot GRC-førerne i X Games – og jeg har lyst til å vinne Race of Champions individuelt. Opplevelsen på Barbados før jul ga mersmak. For et fantastisk arrangement Race of Champions er. Takk til alle i organisasjonen og mine kolleger som bidro til en opplevelse for livet. Og takk til Tom Kristensen for et suksessrikt og veldig inspirerende samarbeid som førte oss til topps i Nations Cup!

Men øverst på ønskelisten for 2015 står et nytt VM-gull i rallycross.

Om cirka 11 måneder vet vi svaret…

Jeg ønsker dere alle et riktig godt nytt år!

#FollowYourDreams

1987: Yngste norgesmester i radiostyrte (RC) biler noensinne. 2003: Fjerde yngste verdensmester i rally. 2014: Tidenes første verdensmester i rallycross.

1987: Yngste norgesmester i radiostyrte (RC) biler noensinne.
2003: Fjerde yngste verdensmester i rally.
2014: Tidenes første verdensmester i rallycross.