Tor André Børresen har blitt en populær fotograf.

Tor André Børresen (29) fra Biri i Oppland er ikke bare en vanlig rallytilskuer som liker å dokumentere det han holder på med.  Han gjør det på profesjonelt vis. Faktisk så profesjonelt at VM-stjerner som Moto GP-profilen Valentino Rossi og WRC-fører Kris Meeke deler videoene hans via sosiale medier. Sistnevnte vant Rally Finland, og lot seg begeistre av nordmannens kvarterlange oppsummering fra VM-løpet rundt de tusen sjøer i Finland. Totalt har videoen nå over 170.000 visninger. – Det var kult! Meeke er én jeg har fulgt i mange år og alltid hatt trua på, så at han endelig lykkes i VM og deler filmen er veldig spesielt, innrømmer Tor André Børresen. Rally Finland-filmen fra 2015 har forøvrig nesten 950.000 visninger og er ett av de mest sette på hans kanal.

BEGYNTE FOR 12 ÅR SIDEN

Børresen jobber helt og holdent på egenhånd, med sitt semiprofesjonelle videokamera og full frihåndsfilming. – Jeg tror mange liker filmene fordi de kan virke mer brutale enn de litt sterile offisielle filmene. Jeg filmer aldri med stativ, og det gir meg flere muligheter til steder jeg kan filme. Også er det viktig med god lyd, understreker opplendingen, som har vært en ihuga rallyfilmer i mange år.

STARTER FOR 12 ÅR SIDEN

Så tidlig som under et sprintrally på Lillehammer i 2004 gjorde Børresen sine første opptak. Fra 2006 har han vært å finne på så å si hvert eneste NM-løp i rally, i tillegg til en rekke andre norske bilsportgrener – og nå de senere årene også på flere VM-runder i rally. Først og fremst som tilskuer, som brenner for å gjenoppleve magien ute på skogen, men han setter selvfølgelig stor pris på tilbakemeldingene fra både utøvere og tilskuere. Det har gitt Børresen snart mer enn tre millioner visninger i år via sin YouTube-kanal, samt nettsiden motorsportfilmer.net som filmene nå har sin merkevare under.

TIMER PÅ TIMER MED INBOARD

Børresen er heller ikke den som bare reiser ut til det første veidelet og finner en kurant og trygg plass. Grundig research og timesvis med videokikking er nøkkelen til de gode filmene han produserer. – Jeg kan fint bruke flere kvelder på inboard-titting på WRC+ og gjerne en hel dag ute på fartsetapper dagen før løpet for å finne optimale plasser. Det hjelper også å gjøre seg kjent i området for å komme seg raskt mellom hver prøve uten problemer. Jeg liker ikke å gjøre ting halvveis, og kan kanskje være litt vel pirkete noen ganger, men det ser da ut til at det gir resultater. Da er det verdt det, sier Børresen, som kan gå minst tre–fire kilometer fra nærmeste stoppested hvis det må til for å få en god og sikker opptaksplass.

VIRALT I 2012

Etter at det tyske motorsportmediet RallyeMagazin delte videoene hans via deres populære Facebook-sider (over 1,2 millioner følgere) så har seertallene tatt seg opp. Med annonsering via YouTube i forkant av avspillingene drypper det også litt kroner på opptakene, uten at han blir noen millionær på hobbyen. – Jeg hadde et klipp av Henning Solberg på Finnskogen i 2012 som gikk viralt, og det ble starten på at så mange begynte å følge med på mine filmer. Det er alltid stas å snakke med WRC-førere som får med seg filmene, og spesielt gøy at Rossi delte Finland-filmen, sier Børresen. I skrivende stund er det oppsummeringen fra 2012-sesongen som er mest vist via Børrensens YouTube-kanal. Videoen har alene hatt 1.138.732 visninger.