I helgen ble fire norgesmestere kåret i forbindelse med den nest siste NM-runden i rally.

Se video nederst i saken.

Det gjenstår fortsatt en NM-runde i rally, men allerede to uker før avslutningen av årets mesterskap ble fire norgesmestere kåret etter Rally Hedmarken. Anders Grøndal totalvant løpet og sikret seg samtidig NM-gull i klassen for utrimmede firehjulsdrevne biler.

Dermed er spenningen utløst i flere av klassene, men uansett om førerne kan heve trofeet over hodet har de fortsatt en jobb å gjøre i den siste runden som kjøres i Telemark om snaue to uker. Da må de satse alt for kartleserne sine. I denne NM-klassen er det fortsatt kamp om plassene, og ingen medaljer blir delt ut før mesterskapet er avsluttet.

Men som nevnt er Subarufører Anders Grøndal en av de som kan titulere seg som norgesmester. Han vant klassen for de utrimmede firehjulsdrevne bilene sammen med sin faste kartleser Roger Eilertsen, begge fra NAF Motorsport Asker&Bærum. Dermed forsvarer Grøndal NM-tittelen fra i fjor. – Dette har vært en flott dag med mye fokus. Akkurat nå er jeg litt utladet, sa en sliten meg glad Anders Grøndal etter målgang.
Grøndal og Eilertsen var suverene i sin klasse, og var over to minutter foran neste bil i mål. Det så lenge ut for at Erik Offerdal og Lena Lysen fra henholdsvis KNA Varna og NMK Elverum skulle kjøre inn til en andreplass, men mistet denne muligheten etter at de var ute av veien på den nest siste prøva. Dermed var det Trond Sveinsvoll og Otto Øverstad fra KNA Stavanger som ble nummer to på tross av tekniske problemer med Subaruen underveis. Geir Helge Frøslid fra NMK Fluberg og Tom André Haldammen fra NAF Motorsport Asker&Bærum ble nummer tre i en Subaru Impreza. Dermed er det fortsatt kamp om medaljene bak Grøndal.

Frank Tore Larsen sikret NM-gullet etter seks seiere på rad
En annen norgesmester er Frank Tore Larsen fra NMK Modum&Sigdal som kjører en Ford Fiesta R5 i klassen for de trimmede firehjulsdrevne bilene. På tross av tekniske problemer på slutten i dag, kjørte han inn til klasseseier og andreplass sammenlagt sammen med kartleser Torstein Eriksen fra samme klubb. Duoen har dermed vunnet samtlige seks runder i årets mesterskap.
– Bilen fungerte ikke godt på slutten av dagen, men det holdt til mål, konstaterte Larsen, som lover å gi full gass for kartleseren i Telemark. Nummer to i dag ble Ole Christian Veiby fra KNA Solør Motorsport og kartleser Anders Jæger fra KNA Kongsvinger. Løpet skulle være en test og innkjøring for unggutten som fylte 18 år i juni. Han debuterte i firehjulsdreven bil, men Veiby viste igjen hvilket talent han er og kom i mål et drøyt minutt bak Larsen i sin Skoda Fabia S2000.
– Dette har vært en viktig erfaring for meg. Kjøringa i går kveld var tøff, og jeg er godt fornøy med tredjeplassen, sa Veiby.

Steve Røkland sikret NM-gullet
Steve Røkland fra NMK Gardermoen kunne også juble i dag etter å ha sikret seg den gjeveste medaljen i årets mesterskap. Det smakte nok godt etter den litt sure fjerdeplassen i fjor. Kartleser Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker&Bærum loset Røkland trygt gjennom mer enn 80 km fartsetapper på Hamar. Duoen startet sesongen i en Ford Fiesta R2, men kjører nå en Peugeot 208 R2.
-Sinnsykt deilig, alt har fungert optimalt i dag, sa Steve Røkland, som nå må kjøre for kartleseren i sesongavslutningen, Rally Telemark om to uker.
Nærmest Røkland og Engan i dag kom Marius Aasen med kartleser Marlene Engan, søster til Veronica. Aasen og Engan, som begge kjører for NAF Motorsport Asker&Bærum, viste muskler og var raskest på flere prøver i sin Ford Fiesta, men i mål skilte det 22 sekunder opp til vinnerne.
Sindre Furuseth fra NMK Gardermoen og kartleser Øyvind R. Beckstrøm kjørte også godt med sin Ford Fiesta ST i dag. De kjørte inn på plassen foran Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal og kartleser Gøril Nørstebø Undebakke som kjører en Ranault Twingo. Dermed beholder Rolfsen andreplassen og Furuset tredjeplassen i NM-sammendraget.

Gull på tross av problemer for Bjørn Bækkevold
Det så ikke ut til at noen kunne true Marius Dahl og kartleser Jim Roger Hugom i dag. De ledet sin klasse med hele tre og et halvt minutt da kun målpasseringa gjensto på siste prøva. Der kjørte duoen av og måtte bryte løpet. Med brutt løp for Kollevold og en andreplass i dag, er det ingen som kan ta fra Bjørn Bækkevold fra KNA Indre/Ytre Østfold NM-gullet. Han kjører en Mitsubishi Evo V sammen med kartleser Roar Sundsten fra NAF Motorsport Asker&Bærum.
Vinner av klassen i dag ble Tony Caspersen og kartleser Jan Einar Ingier fra NMK Aurskog-Høland i en Subaru Impreza. Kollevold har slitt med tekniske problemer den siste tiden. Dette gjøre at plassen om NM-sølvet ikke er trygg, og det bygger derfor opp til kamp om to uker.

Fortsatt spenning i nasjonal klasse
Tradisjon tro gir nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler oss spenning helt til målstreken. Foran helgas runde ledet Tom Kristian Lien fra NMK Modum&Sigdal med ett poeng i sammendraget på Søren Snartemo fra NMK Konsmo. Nok en gang skulle det bli en kamp om sekundene i denne klassen, og til slutt var det Snartemo og kartleser Arne-Ingar Stulen fra NMK Hadeland som tok en knepen seier med sin BMW M3. I mål var de ikke mer enn syv sekunder foran Tom Kristian og Hege Turvoll Lien i en Volvo 940. Dermed er det Snartemo som har tatt en ledelse på seks poeng, men har han det psykiske overtaket som skal til for å vinne NM-finalen om to uker?
– Vi var fire som ville vinne i dag, og etter at både Nordbø og Halland måtte bryte sto det mellom Lien og oss. Jeg har slitt med ryggproblemer og var derfor litt spent, men det holdt til mål. Nå er det alt eller ingen ting i finaleløpet, lover friskusen fra Konsmo, som alltid er en av publikumsfavorittene med sin BMW M3.
Assar Granum og Ole Johnny Winther fra NMK Modum&Sigdal kjører en Volvo 940, de ble nummer tre i nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler på Hamar. Dermed ligger Granum poenglikt med Jan Egil Halland fra NMK Nore og Uvdal i kampen om bronsemedaljen i NM. Kun ni poeng bak jager Vidar Nordbø fra KAK.

Fortsatt jevnt mellom kartleserne
Med seier sammen med Anders Grøndal i dag dro Roger Eilertsen litt fra i kampen om NM-gullet for kartlesere. Men det er bare ni poeng ned til Torstein Eriksen som ligger poenget foran Veronica Engan. Kommer Grøndal og Eilertsen i mål i Telemark, skal det nok holde hard for de to andre, men ingen ting er avgjort før målrampa er nådd. Uansett blir det spenning helt til mål om fordelingen av medaljene til de som har loset sine mestere gjennom mange mil fartsetapper i år.

Storsveen raskest i NC-klasse 7
Det var Morten Storsveen og Anniken Storsveen fra NAF Øvre Østfold som var raskest i Norgescup-klassen for nasjonale biler. I sin Nissan Micra vant de ca. 20 sekunder foran Aleksander Refstie og Kristoffer Refstie fra KAK som kjørte en Volvo 242. Nummer tre i denne klassen ble Daniel Nordby og Bjørn Nordby som kjører for arrangørklubben NMK Hamar i en Opel Astra. I mål var de 16 sekunder bak Refstie.

Lokal seier i NC-klasse 7
Norgescup-klasse 8 består av Volvo original. Her ble det seier til Jan Vegard Johansen og Tommy Kristiansen fra henholdsvis NAF Hamar og NMK Hadeland. I mål var de 19 sekunder foran Tommy Eng og Jørgen Danielsberg fra arrangørklubben NMK Hamar. Nummer tre ble Ole Morten Tangen fra NMK Modum&Sigdal med kartleser Vegard Halland fra NMK Nore og Uvdal. De var drøyt halvminuttet bak vinneren i mål.

10 på topp Rally Hedemarken
1. Anders Grøndal/Roger Eilertsen, NAF M.sp. Asker&Bærum, Subaru Impreza STi
2. Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen, NMK Modum&Sigdal, Ford Fiesta R5 +0:15,7
3. Ole Chr. Veiby/Anders Jæger, KNA Solør M.Sp./KNA Kongsvinger, Skoda Fabia S2000 +1:18,2
4. Trond Sveinsvoll/Otto Øverstad, KNA Stavanger, Subaru Impreza STi +2:13,4
5. Geir Helge Frøslid/Tom André Haldammen, NMK Fluberg/NAF M.Sp. Asker&Bærum, Subaru Impreza STi +2:34,5
6. Steve Røkland/Veronica Engan, NMK Gardermoen/NAF M.Sp. Asker&Bærum, Peugeot 208 R2 +2:58,0
7. Marius Aasen/Marlene Engan, NAF M.Sp.Asker&Bærum, Ford Fiesta R2 +3:20,4
8. Søren Snartemo/Arne-Ingar Stulen, NMK Konsmo/NMK Hadeland, BMW M3 +4:02,9
9. Erik Offerdal/Lena Lysen, KNA Varna/NMK Elverum, Subaru Impreza STi +4:04,4
10.Tom Kristian Lien/Hege Turvoll Lien, NMK Modum&Sigdal, Volvo 940 Evo +4:09,8